Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

"Likör Fabrikası'nın18 anıt ağacı, taşınırken ölmeyecek"

İstanbul'un kalbi sayılan yerlerdeki arazilerde dev gökdelenlerin yükselmesini tedirginlikle izleyenlerdenim. Ne de olsa hafta sonları çocuklarımızı yeşille buluşturmak için nafile çaba içindeyiz. Yer gök gökdelen olunca, park alanları her geçen gün daha da azalınca bu şehir oksijeni nereden alacak diye kara kara düşünüyoruz.
İşte bu nedenle Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın yerine 200 milyon dolarlık bir yatırımla konut ve otel yapılacağını öğrenince üzülen grupta yer aldım. Ancak projenin ortaklarından Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Üyesi Kemal Şener ile Trabzon'a yaptığım bir seyahatte tanışınca duyduklarımdan etkilendiğimi de itiraf etmeliyim.
Görüyorum ki toplumun yeşil alanları kaybetmeye yönelik tepkisinden bu projeyi hazırlayanlar da etkilenmiş olmalı ki; projede halkın da kullanacağı büyük bir yeşil alan bırakılmış. Ali Sami Yen Stadı'nın yeşil alanı ile birlikte 30 bin metrekarenin kentsel yaşam alanı olacağı açıklandı çünkü.
Kemal Şener'in anlattıklarından neden etkilendiğime gelince...
Bilenler bilir, Likör Fabrikası'nın bahçesinde artık anıt ağaç olarak tabir edeceğimiz nitelikte 18 tane ağaç var. Bunların 13'ü çınar ve 5'i de çam.
Proje yüzünden bu değerli ağaçların taşınacağı duyurulmuştu. Oysa anlatılanlar o ki ağaçlar genelde bu taşıma işleminden sonra ölüyor. Ama kimse de bunun farkına varmıyor. Yani taşıyanlar, ağaçları yeniden dikip de göstermelik sorumluluklarını yerine getiriyor ve sonrasını kimse takip etmiyor.
Kemal Şener, işte bu yüzden bu ağaçların gerçekten taşındıktan sonra yaşamaları için bilimsel olarak ne yapılması gerektiğinin peşine düştüklerini anlattı o gün bize.

1 ağaç 11 bin euro!

Yurtdışında 100 yıllık bir çınar ağacını tam bir yıl süren bir çalışmanın ardından taşımaya hazır hale getirildiğini öğrenmişler. Ardından araştırmışlar ve ne yazık ki Türkiye'deki makine ve teknoloji ile bunun da mümkün olmadığını öğrenmişler.
Bunun üzerine yaptıkları araştırmalar sonunda Toskana ile Almanya'nın ağaç taşıma konusunda uzman olduğu ortaya çıkmış. "
Almanya'da fuar var dediler ve biz de hemen kalktık gittik. Tüm uzmanlar bir arada. Ne yapmamız gerekiyorsa her şeyi orada öğrendik"
diyen Kemal Şener şimdi Likör Fabrikası'nın içindeki ağaçların taşıma işlemiyle uğraşıyor.
Şener'den öğrendiğimize göre, her bir ağacın taşınması 11 bin euroya mal oluyormuş. Anladığımız kadarıyla yatırımcılar ağaçlar konusunda maliyete bakmamış. Bakalım bu kez, ağaçlar için gösterilen bu hassasiyet bizlere gölgesinde oturmayı nasip edecek mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA