Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İş, Balkan kapısını Kosova'dan açtı

Kosova'da şube açan İş Bankası'nın Genel Müdürü Adnan Bali, Türk işadamlarına Balkan kapısını buradan açtıklarını söyledi. Banka, ülkede iş yapanların finansal partneri olmayı hedefliyor

Sanki Edirne'de ya da Bursa'dayız. Ama hayır Kosova'dayız. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, genel müdür yardımcıları Özcan Türkakın, Suat İnce, Erdal Aral ve Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen ile birlikte Kosova'nın başkenti Priştine'ye daha iner inmez kendimizi evimizde hissediyoruz. Çünkü havalimanını Türkler işletiyor. İstanbul'da Sabiha Gökçen Havalimanı'nı yapıp işleten Limak, Priştine Uluslararası Havalimanı'nın 20 yıllık işletim hakkını almış ve şu anda da 130 milyon dolarlık bir yatırımla yeni terminal binasının inşaatına başlamış. Dolayısıyla Kosova'ya iner inmez etrafımız Limak'ın Türk yöneticileriyle doluyor.

Sınır ötesi genişleme
İş Bankası'nın, Batı Avrupa gibi gelişmesini tamamlamış pazarlar yerine Bulgaristan, Gürcistan, Kuzey Irak gibi doymamış bölgelere olan ilgisi bizi Kosova'ya getiren sebep. Genel Müdür Adnan Bali ekibiyle birlikte, çok yakın bir tarihte İş Bankası'nın Almanya'daki bankasının Sofya şubesini açmıştı. Sonra da Gürcistan'ın başkenti Batum ve Kuzey Irak'a yönelmişti. Şimdi ise Kosova'nın başkenti Priştine'de bankanın ilk şubesi açılıyor. Bali "Sınır ötesi genişleme politikası" diyor.
Bali, Türkiye'nin en çok büyüyen, en çok kredi veren bankası konumunda olan İş Bankası'nın bu piyasalara kısa vadeli kazanç için gitmediğini çok daha uzun vadeli bir stratejiyle yürüdüklerini söylüyor. İş Bankası'nın bir finans aktörü olarak, Türkiye'nin ticaret yaptığı ülkelere dokunduklarını ve sahaya yakın olmanın avantajını yaşadıklarını anlatıyor. Haksız da değil. 1 milyon 730 milyon nüfuslu Kosova'ya Türkiye'den 280 milyon doları bulan yatırım gitmiş.
Limak'ın 130 milyon dolarlık yeni terminal yatırımının yanı sıra Çalık Grubu ile birlikte yeni aldıkları elektrik dağıtım ihalesi de var. Enka'nın da içinde olduğu bir konsorsiyum otoyol inşaatına başlamış durumda.
Türkiye'den yapılan yatırımların önemli bir kısmı finans alanında. İş Bankası'ndan önce Kosova'da TEB ve Çalık Grubu'na ait Banka Kombetare Tregtare (BKT Milli Ticaret Bankası) şube açarak giriş yapmış. TEB'in 22, BKT'nin de 2 şubesi var. Ülkedeki banka sayısı İş Bankası ile birlikte 9'a çıkıyor. Adnan Bali, banka sayısının değil ama şubelerin olması gerektiğinden çok daha fazla olduğunu söylüyor. Öğreniyoruz ki ülkede 8 bankanın 310 şubesi var. İş Bankası ile birlikte bu sayı artacak.

Yurtdışından para trafiği fazla
İş Bankası'nın giriş sermayesi 7 milyon euro. İlk etapta 6 kişilik bir kadro oluşturulmuş. Ülkedeki bankalarda çalışan sayısı 3 bin 728. Burada bu kadar fazla şube olmasının bir sebebi de, yurtdışında yaşayan ve akrabalarına para gönderen çok sayıda Kosovalı'nın bulunması. Türk işadamlarının daha çok yatırım yapması için uğraşan Kosova Büyükelçimiz Songül Ozan, "Türkler'in Kosova'ya ilgisi giderek artıyor" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA