Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Venedik'te İKSV'nin imdadına 20 sanatsever yetişti!

Venedik Bienali'nden güzel haber geldi. Tüm gün bienal dolaşıp, Türkiye Pavyonu'nunda Emre Baykal'ın küratörlüğünü yaptığı sanatçı Ali Kazma'nın 'Rezistans' adlı eserini izledikten sonra akşam yemeğindeİstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Tofaş CEO'su Kamil Başaran ile buluştuk.
Müjdeli haberi de Bülent Eczacıbaşı'ndan aldık. Bir önceki yazımda Türkiye'nin bütçe sorunları nedeniyle dünyanın en önemli sanat olayına ev sahipliği yapan, çağdaş sanatın mabedi sayılan Venedik Bienali'nde iyi temsil edilmediğinden, yer sorunu yaşadığından söz etmiştim.
İKSV, 2007'den bu yana Venedik'te Türkiye'nin de yer almasını sağlıyor. Dışişleri Bakanlığı ve Tanıtım Fonu'ndan da az miktarda kiralanan yer ile ilgili destek geliyor. Serginin sponsorluğunu da son iki bienalde Fiat yapıyor.
Müjdeli habere gelince; Bülent Eczacıbaşı İKSV olarak yıllardır bienalde iyi bir yer için uğraştıklarını, ancak Venedik gibi bir yerde mümkün olmadığını anlatıp dururdu. 3 yıldır Türkiye'ye yakışır bir yer bulma uğraşının mutlu sonla sonuçlandığını Venedik'te öğreniyoruz.
İKSV, Venedik Bienali'nin sergi mekânı Arsenale'de eski ve tarihi bir binanın daha sergilere ayrılacağını öğrenince hemen başvuruyor. Binanın restore edilmesi de gerekiyor bu arada.
Sonunda 510 metrekarelik bir alan 20 yıllığına Türkiye'ye kiralanıyor. Binanın tadilat masrafları için Bülent Eczacıbaşı, Türkiye'deki sanatseverlere, koleksiyonerlere bir mektup yazıyor ve hepsi bu olayın bir parçası olmak isteyince, gerekli olan 2.4 milyon Euro, 20 sanatsever tarafından karşılanıyor.
125'er bin euro veren sanatseverler sayesinde Türkiye artık Venedik Bienali'nde çok daha güzel bir mekânda temsil hakkını elde ediyor. Bülent Eczacıbaşı yakında tüm bu isimleri ve detaylı bilgilendirmeyi yapacaklarını söylüyor.
Özetle bu bina önümüzdeki yıl Mimarlık Bienali'ne yetişiyor. 2015'te de 56'ncı Venedik Bienali'nde Türkiye'nin, 20 sanatsever sayesinde şahane bir mekânda, Fiat'ın devam etme kararıyla da süper bir sergi destekçisiyle bu önemli sanat olayında daha etkili olacağını şimdiden duyuralım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA