Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Turkcell ve Vodafone'un 4G çekişmesine dair

Her sektörde müthiş bir rekabet olduğunu biliyoruz. Ama ben GSM sektörünün iki büyük oyuncusu Turkcell ile Vodafone arasındaki rekabete, çekişmeye tanık olduğum kadar hiçbir şirketin çekişmesine tanık olmuyorum diyebilirim.
Teknolojiyle haşır neşir olanlar, elinden akıllı telefonu, tableti düşüremeyenler ve artık gazeteleri, kitapları ve de filmleri buradan seyretmeye doyamayanlar için 'hız' çok ama çok önemli. Hatırlayın 3G'ye geçildiğinde yaşadığımız şoku... Her şey nasıl da bir anda hızlanıvermişti. Gönderemem dediğim fotoğrafları şıp diye gazetedeki arkadaşlarıma gönderiverince yaşadığım sevinci unutamıyorum. Oysa biliyorum ki bizim hız dediğimize operatörler hız demiyor. Çünkü daha ötesi var yani 4G laboratuvar ortamında çoktan denenmiş.
İşte büyük çekişme de bu noktada başlıyor. Ekonomi sayfalarını takip edenler önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv tarafından yapılan açıklamaları görmüştür. Ciliv, 4G için yoğun bir hazırlık içinde olduklarını, 2015'te geçileceğine inandıklarını ve Türkiye rekorunu laboratuvar ortamında kırdıklarını söyledi. Yani 900 mbps ile Türkiye'de hız rekoruna imza atmıştı Turkcell. Bu ne demek diye merak edenler için küçük bir dip not düşebilirim. Bu hızla örneğin 2 GB'lik film 18 saniyede, fotoğraf 0.1 saniyede indirilebiliyor.
Ancak Turkcell'in bu müjdesinin hemen yanında Vodafone'nun da duyuracağı bir müjdesi vardı. Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, noter huzurunda 4G testi yaptıklarını ve bu testte tek modem kullanarak 300.1 Mbps'lik hıza ulaşıldığını açıkladı. Biliyorum çok teknik oldu, yazarken benim bile aklım karışıyor. Rakamlar arasında bir de fark olunca...
Kıran kırana bir rekabet olduğu ortada. Dün sabah Twitter'a girdiğimde Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler'in yazdığı tweetleri okuyunca bir serzeniş sezdim.
Öztürkler, 140 vuruşluk iki tweette şunları yazdı: "Dün bildiğiniz gibi Turkcell 4G hız testi yapıp 900 mbps'lar ile Türkiye rekoru kırarken, bir operatör alelacele hız testi sonucu açıkladı. Turkcell 891.6'yı yakalarken bizim basın toplantımız esnasında açıkladıkları diğer hız 3 kat daha düşüktü. Bundan hangi dersler çıkmalı?"
Peki 4G konusunda açıklanan hız raporları ne anlama geliyor? Onun cevabını da gazetemizinin Teknoloji Yazarı Timur Sırt'tan aldım.
Sırt diyor ki Turkcell ve Vodafone'un açıkladıkları test raporları bağımsız rapor değil ve ayrıca aynı koşullarda yapılmış testler de değil. Her şirket kendi yaptığını en iyi göstermeye çalışıyor. Kimse ayranım ekşi demez. Laboratuvar ortamındaki test sonucu ile yarışa girmek, her zaman kullanıcının karşısında göreceği servisi görmek anlamına da gelmez. Sadece parametrelerden birinin nereye kadar çıkabileceğini teorik olarak gösterir. Çünkü şebekeler yaşayan ortamlardır. Mobil şebekeler kullanıcıya hız garantisi vermez. Düşün o gün bir yerde maç yoğunluğu vardır. Telefon çekmez. Data indiremezsin. Bu çekişmeden kendisinden uluslararası teknoloji üreten altyapı şirketleri kazanır. Türkiye ancak standartlarını Türk mühendisleri ve şirketlerinin geliştirdiği teknolojiler olursa kazanır.
İşte böyle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA