Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Tatlıdil'in ajandasını Jack Straw'dan dinledik

Önceki akşam Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın evindeki dar kapsamlı akşam yemeğinde İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw ile tanıştım. Son derece mütevazı bir kişilik. Cebinde İngiltere'de 65 yaş üstü vatandaşlara verilen özel kimlik kartı var.
Bununla metro gibi toplu taşıma araçlarına bedava bindiğinden söz etmiş meslektaşım Ercan İnan'a. Peki Jack Straw'ı İstanbul'a getiren sebep ne?
Tük dostu olduğu her halinden belli olan Straw'ın Türkiye ziyareti 'tatlıdil' yüzünden.
İngiltere ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin de en az siyasi ilişkiler kadar gelişmesi amacıyla 3 yıl önce kurulan Türk-İngiliz Tatlıdil Platformu'nun iki yıl başkanlığını Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı yapmıştı. Şimdi bu görev Hamdi Akın'ın. Yemekte, Hamdi Akın'ın yanında çok sık görmeye başladığım ve son olarak Akfen Holding'de Yönetim Kurulu Üyesi de olan kızı Pelin Akın'ın dışında, platformun Türkiye tarafını yürüten Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış da vardı. İlk yıl Londra'da, ikinci yıl İstanbul'da yapılan ve kasım ayının ilk haftası doğrudan seferlerin de başladığı Edinburg'da yapılacak olan Tatlıdil Platformu'na katılacak isimler güvenlik nedeniyle açıklanmıyor.
Ancak akşam yemeğinde bazı önemli misafirlerin isimlerini öğrendik. Türkiey'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İngiliz Kraliyet Ailesi'den Prens Andrew'ın katılması beklenen toplantıların yapılacağı mekan da çok ayrıcalıklı. Denen o ki İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in İskoçya'daki Holyrood Sarayı toplantılara ev sahipliği yapan bir yer değil. Bu toplantı için özel olarak açılıyor.

'England out Turkey in?'

Jack Straw, aynı tarz organizasyonu İspanya ile de yaptıklarını orada da İspanyolca diyalog anlamına gelen bir kelimeyi kullandıklarını, Türkiye ile olan platforma da bilerek ve isteyerek 'tatlıdil' kelimesini seçtiklerinin altını çiziyor. Etkinliğe iki ülkeden sadece 60 işadamı, akademisyen, sanatçı ve medya mensubunun davet edildiğini öğreniyoruz. Peki 60 kişi 3 gün boyunca ne mi tartışacak? Onu da Jack Straw ve Yaşar Yakış birlikte anlattı. Konu başlıkları çok ilginç seçilmiş. Mesela, iki ülkenin AB ile ilişkileri, 'England out, Turkey in?' ('İngiltere çıksın mı, Türkiye girsin mi) başlığı altında tartışılacak. Straw, 'Bu soruların kesin bir cevabı yok. Hem İngiltere hem Türkiye hem de AB otoriteleri bu konuyu ciddiyetle ele almalı' diyor. Toplantılarda, nükleer silahsızlanma; 'Füze mi, müze mi?', yapılan uzun vadeli altyapı yatırımlarının yararları ise 'Ekonomi mi aptal?' başlığıyla tartışılacak.
Peki kimler konuşacak? İşte o da güvenlik nedeniyle açıklanmıyor.
Son olarak bu toplantıların faydasını görmeye başladı mı iki ülkenin mensupları diye merak ediyoruz. Bu soruya Jack Straw, "Geçen yıl ki toplantılarda çok büyük bir şirketin başkanı bana gelip, '2 günlük toplantıda Türkiye ile ilgili 2 yılda elde edemeyeceğim bilgiyi aldım, ilişkiler kurdum. Şimdi yerel bir ortakla Türkiye'de yatırım fırsatları araştırıyorum' dedi. İşte bu tam da bizim amacımızı özetleyen güzel bir paylasımdı' diye cevap verdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA