Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kitap fuarında yer kalmadı, 90 yayınevi dışarıda kaldı!

Ülkemizde okuma alışkanlığının yerlerde süründüğü bir gerçek. Evet deli gibi televizyon izleniyor, internette saatler geçiriliyor ama denen o ki bir kişinin bir yılda kitap okumaya harcadığı vakit yılda 6 saati geçmiyor. O nedenle Avrupa'da mesela okuma alışkanlığı yüzde 21, Türkiye'de bu oran onbinde 1.
Hal böyle olunca bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Malatya Anadolu Kitap Fuarı insanın içine umut veriyor.
Şehirde yaklaşık bir aydır okullarda çocukların kumbara oluşturması için öğretmenler yoğun çaba sarfetmiş. Şimdi çocuklar kumbaralarında biriktirdiği paralarla kitap fuarından kitap almaya geliyor.
Malatya Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı'nın önderliğinde yapılan organizasyona bu yıl 236 yayınevi katılmış. 201 yazar şehre gelmiş. Bir hafta boyunca şehirde fuar nedeniyle yapılacak olan konferanslar, imza günleri ve toplantıların toplamı 400'ü bulacak. Şehirde müthiş bir hareket var ve bu insanın içini ısıtıyor.
Dün açılışta Malatya Valisi Vasip Şahin'den şehrin merkezinde yeni bir kütüphanenin yapımına da başlandığı haberini aldık ki bu da çok güzel bir gelişme.
Ancak sanıyorum hem Vali Şahin, hem de Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, belediye binasının hemen yanında kurulan dev çadırdaki fuarın kabına sığamadığını gördü. Öğrendiğim kadarıyla fuara katılmak isteyen ancak yer olmadığı için kabul edilemeyen yayınevi sayısı 90'ı bulmuş.
Okumayı özendiren, şehrin ritmini hızlandıran kitap fuarının kapsadığı alanı önümüzdeki yıllarda genişletip, mesela çocuklara geldiklerinde kitap okuyabilecekleri oturma alanları da yaparlarsa şehirdeki ilginin de artacağına eminim.
Düşünün Anadolu'nun ortasındaki bir kent olan Malatya'da geçen yıl Kitap Fuarı'nı tam 300 bin kişi ziyaret etmiş. Bu yıl sayının katlanacağını tahmin etmek zor değil. Daha ilk günden akın akın okullar geliyordu.
Son bir not da Malatya'ya uçak seferleriyle ilgili. Bu yıl büyükşehir olan Malatya'ya belki günde 6 uçak seferi var ve hepsi de dolu. Ancak ne yazık ki özellikle Türk Hava Yolları'nın uçak saatleri çok geç vakitlerde. Gördüğüm son zamanlarda özellikle yoğun günü birlik seyahat yapan herkes bu durumdan şikâyetçi. Hani neredeyse fahri Malatyalı sayılan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'ya milletvekillerinin zaman zaman bu durumu ilettiğini biliyorum ancak ne yazık ki henüz olumlu bir gelişme yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA