Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İstanbul Jameel Ödülü'yle yolculuk yapıyor

Ortadoğu'nun en büyük ailelerinden biri olan Jameel ailesi, İngiltere'nin prestijli müzesi Victoria and Albert Museum içinde iki yılda bir verilen uluslararası ödüle destek oluyor. O nedenle de ödülün ismi 'Jameel Prize' ve bu ödül 2013'te Dice Kayek markasının yaratıcısı kız kardeşler Ece ve Ayşe Ege'nin İstanbul Contrast adını verdikleri tasarımlara gitmiş, ben de Londra'da bu heyecanlı olaya tanıklık etmiştim.
Bazen devletin hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor ve Türkiye'nin tanıtımı yukarıdaki ödülde olduğu gibi kendi kendine müthiş etkili bir şekilde yapılıyor. Düşünün ki İstanbul Contrast koleksiyonundan seçilen Ayasofya, Kubbe ve Kaftan tasarımları ve hikâyesi müzede sergi kapsamında 11 Aralık ve 21 Nisan tarihleri arasında tam 150 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
Tanıtım bununla da bitmiyor. Geçen hafta iki kız kardeş Kazan'daydı ve bana gönderdikleri fotoğrafta Ayşe ve Ece Ege kardeşlerin yanında Tataristan Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin de vardı.
İngiltere-Rusya Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Jameel Prize 3 sergisinin ilk durağı Tataristan'ın başkenti Kazan'daki Hermitage Müzesi olmuş. Müzenin bu yıl 250'nci yılı olduğu için bu sergiye de çok önem veriyorlarmış. İslam sanatlarını güncel bir bakışla yorumlayan ve Dice Kayek projesinin dışında diğer finalistlerin de katıldığı serginin açılışı Tataristan'ın önde gelen isimlerini toplamış. Ayşe ve Ece Ege kardeşler de bu serginin birincisi oldukları için şeref konuğu olmuşlar.
Öğreniyorum ki bu önemli sergi Kazan'dan sonra 10 Ekim'de de Moskova'ya gidecek ve Menage Müzesi'nde sergilenecek. Ayşe Ege, Moskova Manege Müzesi'nin Art Direktörü Andrey Vorobyev'in İstanbul Contrast'tan çok etkilendiğini ve sadece bu koleksiyondaki 3 tasarımın değil tüm İstanbul Contrast koleksiyonunun sergilenmesi için bir çalışma yapacaklarını söylüyor.
Sözün özü Jameel Ödülü'nü kazanan ve İslam dünyasında 'kadın' profili ile dikkat çeken Ege kardeşlerin İstanbul Contrast'ının yaptığı yolculuğun tanıtıma katkısı takdire şayan.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA