Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkiye'nin gençleri 40 yaşında girişimci olmasın diye...

Markafoni markasıyla başarılı bir girişimcilik hikâyesine imza atan Sina Afra'yı geçen gün kuruluşuna öncülük ettiği Girişimcilik Vakfı'nın ilk toplantısında dinledim.
Ve düşündüm ki şimdiki gençler daha şanslı. Çünkü onların önünü açacak, akıllarına girişimcilik fikrini sokacak ve fırsat verecek daha çok seçenekleri var. Zaten Sina Afra da kendinden örnek vererek bunu çok güzel anlattı o gün. Afra, Markafoni'yi arkadaşlarıyla kurduğu günlerde 40 yaşındaymış. Üniversitedeyken girişimcilik hakkında hiçbir şey bilmiyormuş. "Bilseydim şansımı denerdim ama bilmiyordum" dedi o gün ve Markafoni'den önceki iş hayatını şu ilginç anekdotla anlattı.
37 yaşında e-Bay'de çalıştığı günlerde, Afra bir girişimciyle tanışmış. "Bir Telekom şirketi kurdum. 350 bin dolar cirosu var" diye heyecanla şirketini anlatan kişi Skype'ın kurucusu Niklas Zennström'dan başkası değilmiş. Yıllık cirosunu duyunca satmak istediği Skype için 'kaç para istiyorsun' diye sormuş. 2 milyar dolar cevabını alınca da epey şaşırmış. Ama Skype'ı kuran Zennström şirketinin nerelere geleceğini çok iyi tahmin etmiş olmalı ki çok geçmedi e-Bay, Skype'ı 2.8 milyar dolara satın aldı. Öyle anlaşılıyor ki Markafoni kurulurken bu hikâyeler Afra'ya çok yardımcı olmuş. Çünkü diyor, "Benim ailem memurdu. Babam dışişlerine girmemi, annem akademisyen olmamı istiyordu. Oysa baktım dünyadaki en başarılı girişimciler üniversitede arkadaşken şirket kuranlar."
Sözün özü Sina Afra, üniversiteli gençlerin girişimciliğe özendirilmesi için öyle beklememiş ileriki yaşlarına gelmeyi ve işlerden elini eteğini çekmeden sosyal sorumluluk projelerine başlamış. Hoş Sina Afra Markafoni'nin tamamını Güney Afrikalı MIH Allegro BV'ye sattı ama yeni projelere giriştiğine eminim. Önemli olan eline geçen paranın bir kısmını kurduğu vakıf kanalıyla gençleri desteklemeye ayırmış olması.
Vakfı kurarken de iş dünyasından kime gittiyse evet cevabını almış. O gün Sina Afra ile beraber Vakfın Mütevelli Heyeti'nde yer alan Koton'un kurucularından Gülden Yılmaz, vakfa büyük destek veren Garanti Bankası adına Nafiz Karadere, Ünlü&Co adına Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü ve Index'in kurucusu Erol Bilecik vardı. Afra, insanların kaybedecek az şeyleri olduğu zamanların üniversite dönemleri olduğunu söylüyor ve girişimciliğe teşvik edecekleri iyi proje sunan gençlere ayda 500 lira ödeyeceklerini anlatıyor. Üstelik bir birinden başarılı Vakıf mütevelli heyeti üyeleri 3 ayda bir kapalı kapılar ardında genç girişimcilere hikayelerini anlatacak. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunacak. Girişimcilik kültürünü yaymak için bundan daha güzel proje olamaz. 5.5 yıllık Markafoni deneyimini arkasında bırakan Sina Afra ve tüm ekibin Türkiye için ne kadar önemli bir vakıf kurduğunu ileriki yıllarda duyacağımız başarılı girişimcilik hikâyeleriyle daha iyi anlayacağız sanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA