Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Ford Otosan'ın Yeniköy fabrikası down sendromluları bekliyor!

Başbakan Erdoğan ve Ford Başkanı Bill Ford'un açılışını birlikte yaptığı Ford Otosan'ın Kocaeli Yeniköy'deki yeni fabrikasının tamamen 'engelli dostu' inşa edildiğini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'tan aldığım bir mektuptan öğrendim.
Daha önce Türkiye'de değil sanırım dünyada da yüzde 100 engelli dostu bir fabrika olduğunu sanmıyorum. Öğreniyorum ki yeni fabrika her türlü engeli olan insanların ihtiyaçları göz önünde tutularak yapılmış. Görme, duyma, fiziksel engelli olmak bu fabrikada çalışabilmek için bir neden değil.
Mustafa Koç, 8 yıldır faaliyet gösterdikleri alanlarda fiziki şartların iyileştirilmesinin yanı sıra, engellilik konusundaki ihtiyacı göz önünde bulunduran bir yaklaşımla yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye odaklandıklarını söylüyor. Bu bilinç için 'Engelliye Doğru Yaklaşım' eğitimlerine 83 bin 551 kişi katılmış. Zaten uzun bir süredir Koç Grubu, bayi ve mağaza prosedürlerine Engelli Dostu Olma şartı eklemişti.
Şimdi Ford Otosan'ın 1.4 milyar liralık yatırımla kurulan ve yeni modelini (Courier) üreteceği fabrikaya fiziksel engelli ve down sendromlu çalışanlar istihdam etmek üzere harekete geçilmiş.
Özellikle Koç Grubu gibi rol model üstlenen büyük grupların engellilik konusunda böylesine önemli hamleler atmasının diğer kurum ve kuruluşları da etkileyeceğine inanıyorum.
Koç Grubu şirketlerinin tamamında çalışanların engellilik konusunda bir arayış içinde olması ve inovasyon yapması da önemli.
Mustafa Koç, Arçelik'in engelli dostu bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, fırın gibi ürünlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini hızlandırdığını söylüyor.
Otokar'ın görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Braille alfabeli otobüs ve araçları üretime aldığını öğreniyoruz.
En güzeli de Yapı Kredi, Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı işbirliğinde hayata geçirilen Ülkem İçin Fonu'nun yüzde 70'i okulların engelli dostu olması için kullanılması bence. Engellerin eğitimin önünde engel olmaması için okullardan başlamak çok yerinde. Fonun büyüklüğü 10 milyon lirayı aşmış ve 2 ilköğretim okulunun fiziksel şartları iyileştirilmiş.
Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Ford'un Koç Grubu ile birlikte Türkiye'de önemli yatırımlara girişmiş olması son derece önemli ama bence bunlardan daha da önemlisi yeni fabrikalarda engelli insanların haklarına gösterilen saygının en üst seviyeye çıkarılmış olması. Umarım diğer fabrikalar da bu tutumu örnek alır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA