Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Mahmut Ünlü Boğaziçi'nde 'vaka' olarak okutulacak!

Bankacılık alanındaki girişimcilik hikâyesini uzun zamandır takip ettiğim bir isim Mahmut Ünlü. Tanıştığımda Standard Ünlü'nün CEO koltuğunda oturuyor, Türkiye'nin önemli şirket satın alma ve birleşme operasyonlarına aracılık ediyor, ülkemizi yurtdışında yabancı yatırımcılara anlatıyor, hepimizin yeni duyduğu varlık yönetim şirketini kuruyordu. Onun girişimcilik öyküsü 1996'da başlamıştı. 30 bin dolar sermayeyle kurduğu şirketini kısa zamanda stratejik adımlarla büyütmüş, rakiplerine parmak ısırtacak başarılar elde etmişti.
Bu başarısıyla Güney Afrikalı Standard Bank'ın dikkatini çekmiş, banka Ünlü'nün şirketine ortak olmuştu. Derken 2012'de Mahmut Ünlü ilginç bir karar daha vermişti. Standard Bank Afrika'ya ve emtia sektörlerine odaklanmak istiyordu.
O nedenle de Türkiye'deki yatırım bankacılığındaki ortaklığını yüzde 67'lerden 25'lere kadar düşürme kararı aldı. Mahmut Ünlü de, o hisseleri kendi satın aldı. Yeni ortaklık yapısının ana hissedarı Ünlü&Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı olarak da Irak ve Mısır başta olmak üzere bölgede en büyük yatırım bankası olmak istediğini herkese duyurdu. O sırada ciddi rakamlara satacağı, ortak alabileceği bir şirketi vardı. Ama o ceketini alıp çıkmak yerine yatırım bankacılığına devam etti. Peki o günden sonra neler oldu?
Standard Ünlü'nün aralarında olduğu 8 grup şirketi faaliyetlerine Ünlü&Co çatısı altında devam etmeye başladı.
Bugün 87.5 milyon lira konsolide gelir elde eden şirket, kurumsal danışmanlıkta yılda 1.5 ila 3 milyar dolar arasında değişen büyüklüklerdeki operasyonlara imza atıyor.
Halka arzlarda yılda 650 milyon dolarlık bir pazarı yönetiyor. Tahsili geçmiş alacakların yönetiminde ise yaklaşık 600 milyon dolarlık bir portföyle sektörün 3'üncü büyük oyuncusu konumunda bulunuyor.
Mahmut Ünlü'nün şirketi 2012'deki hisse operasyonundan bu yana her yıl katlanarak büyüyor.
İşte şimdi bu başarılı girişimcilik hikâyesi Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde vaka (case study) olarak okutulacak.
Boğaziçi'nin öğretim görevlileri Oğuzhan Aygören ve Gözem Güçeri Uçar 6 aylık bir çalışmayla bu hikâyeyi 'vaka'ya dönüştürdü. Yayınlanan çalışma eylülde başlayacak akademik yılda ders olarak okutulacak ve Boğaziçi'nin anlaşmalı olduğu Darden Business School ve Harvard Üniversitesi'nin de vaka havuzuna gönderilerek yurtdışındaki öğrencilerin erişimine sunulacak. Ünlü bazı derslere kendisi de katılarak öğrencilerin sorularını cevaplayacak.
Ünlü'yle buluştuğumuzda şirketteki hedefini de şöyle anlattı: "En geç 6 yılda piyasa değeri 1 milyar dolar olacak bir yatırım bankacılık grubu için çalışma başlattım. Halka açık ve kalıcı olsun istiyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA