Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çalık'a ikinci fahri doktora Arnavutluk'tan!

Arnavutluk'un en büyük 5 yatırımcısı arasında yer alan ve 500 milyon doları bulan yatırımlarıyla ülke ekonomisinin büyümesine büyük katkı yapan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'a, en büyük kamu üniversitesi olan Tiran Üniversitesi, fahri doktora verdi.
Hal böyle olunca aralarında Capital Partners İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, Aksoy Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aksoy, BTK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Usta, Arnavutluk Başkansolosu Ermal Muça, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in de olduğu grupla Arnavutluk'un başkenti Tiran'a geldik dün.
Ahmet Çalık böylece Japonya'da Matsumoto Üniversitesi'nden aldığı doktoranın üzerinden iki ay geçmeden Arnavutluk'ta bir doktora daha almış oldu. Üniversite daha önce Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a fahri doktora vermişti.
Fahri doktora töreninde ülkenin kadın bakanlarıyla tanışmak da ayrıca güzeldi. Arnavutluk Eğitim ve Spor Bakanı Lindita Nikolla, yardımcısı Nora Malaj, Ekonomi Bakan Yardımcısı Brunilda Paskali törendeydi. Eğitim Bakanı Nikolla'ya sohbet ederken hükümetteki kadın bakan sayısının 6 olduğunu öğrendim. Türkiye Tiran Büyüleçisi Hidayet Bayraktar'ın da katıldığı törende Tiran Üniversitesi Rektörü Dhori Kule, Çalık'a verdikleri bu doktora ile iki ülke üniversiteleri arasında bir işbirliğinin kapısının da açıldığını söyledi. Kişi başına gelirin 4.300 dolar olduğu Arnavutluk'da 2.9 milyon kişi yaşıyor ve Çalık Holding 2000'lerin başında geldiği ülkede bankacılık sektöründe aktif büyüklükte pazar lideriğine ulaşmış durumda.
Telekomünikasyon sektöründe de 3'üncü sırada. 102 yıllık Albtelekom'u 2007'de devralan ve 2008'de de Eagle Mobile ile GSM pazarına girdiklerini anlatan ALBtelecom CEO'su Erkan Tabak, data hatlarında sıfırdan 80 bin aboneye ulaştıklarını ve mobil hatta 450 bin aboneye geldiklerini anlatıyor. ALBtelecom, Türkiye'deki Türk Telekom, Avea, TTNet ve Tivibu'yu içinde barındıran bir yapıya benziyor. Grup 200 milyon euronun üzerinde bir yatırım yapmış bu Alana. Ciro da 85 milyon euroya ulaşmış. Şu anda Avrupa'nın en ucuz tarifelerinin Arnavutluk'a olmasının sebebi Eagle Mobile'ın pazara girmesi deniyor.
Milli Eğitim Bakanı, Çalık'a yatırımlarından dolayı teşekkür ederken öğreniyoruz ki bakanlığın internet faturalarını 3 yıldan bu yana ödememiş olmasına rağmen hiçbir sıkıntı yaşanmamış ve ülkedeki tüm okulları birbirine bağlayan internet servisini Eagle Mobile vermiş.
Çalık Holding, BTK'yı da 2006'da almış ve 200 milyon doların üzerinde yatırım yapmıştı. Bankanın CEO'su Seyhan Pencaplıgil, 2.9 milyar dolarlık aktif büyüklüğe ulaşan bankanın Arnavutluk'ta yüzde 23'lük paya ulaştığını ve 15 yılda lider olduğunu söylüyor. Özetle Arnavutluk'taki her 4 kişiden biri 61 şubeli BKT'nin müşterisi. Üstelik banka Kosova'da da 24 şube açmış ve bugün yüzde 8'lik pazar payına ulaşmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA