Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AMERİKA'NIN GÜNDEMİ SERDAR KARAGÖZ

Kuzey Kore ABD ekonomisini vurabilir

ABD'ye meydan okuyarak tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-Un, savaş baltalarını saklayan Barack Obama'yı tedirgin etti. Genç lider, Beyaz Saray'ın tasarruf planlarını riske atıyor

Kuzey Kore'nin kendini ispat etmek isteyen 1984 doğumlu lideri Kim Jong-Un, ülke olarak aktif savaş durumunda olduklarını, her an Güney Kore ve ABD'yi vurabileceklerini açıkladı. Hatta genç lider, Amerika'da vurulacak noktaları gösteren bir haritanın önünde de meydan okudu. Amerikalılar Kuzey Kore'nin teknik kapasitesinin ABD topraklarına saldırı düzenleyebilecek düzeyde olmadığını biliyor. Fakat ABD'yi endişelendiren, ülkenin bir çılgınlık yapıp Güney Kore ve bölgedeki Amerikan üslerine bir saldırı düzenlemesi. Böyle bir durumda ABD aktif olarak bir savaşın içine girerek hem müttefiklerini hem de bölgedeki askeri varlığını korumak isteyecek. Nükleer kapasitesinin niteliği tahmin edilemeyen Kuzey Kore'nin bu alanda bir hamleye kalkışması bölgedeki felaket senaryolarının başında geliyor. Kuzey Kore'nin sınırlı ve sembolik bir saldırı yapması da ihtimaller dahilinde. Sınırlı da olsa ABD için çatışmanın her türlüsünün maliyeti yüksek olacak.

Savaş için bütçe yok

ABD'nin askeri harcamaları kısmaya başladığı bir dönemde Kuzey Kore ile girişilecek bir savaş için kongrenin ek bütçe çıkarması gerekiyor. Sıcak çatışmanın başlaması durumunda ABD'nin 1.2 trilyonluk bütçe açığını kapatma projesi de rafa kaldırılacak. ABD'nin bazı askeri sistemlerini Kore sınırına hareket ettirmesi bile milyonlarca dolarlık masraf demek. Ekonomik yüküne rağmen ABD'nin olup bitene kayıtsız kalma lüksü yok. Obama yönetimi hem ekonomik hedeflerinin hem de dış politika stratejisinin gereği olarak, gerilimi belli bir seviyede tutmak ve savaştan da uzak durmak istiyor. İşlerin ciddileşebileceğini hisseden ABD, Güney Kore ile ortaklaşa yapacağı kıtalararası füze tatbikatını da iptal ettiğini duyurdu. Gerilimden çok da rahatsız olmayan ve bunu bölgede aktif olmak için bir fırsat gören ABD, yavaş yavaş buraya yerleşiyor. Dolayısıyla kontrollü bir gerilim her iki tarafın da çıkarlarına uygun. Gerilimin çatışmaya dönüşmesi ise ABD yönetiminin en son isteyeceği şey.

Ticarete darbe vurabilir

Ticari olarak yaptığı büyük atılımla dünyanın en büyük 15'inci ekonomisi olan Güney Kore; Hyundai, LG, Samsung gibi küresel markalarıyla ticari pozisyonunu güçlendiriyor. Fakat Kore yarımadasında çıkacak bir savaş G. Kore ekonomisine ve bölgedeki ticari partnerlerine (Japonya, Çin) büyük bir darbe vurabilir.
Böyle bir durumda ticari açıdan en fazla zarar görecek ülkelerden biri de ABD olacak. İki ülkenin ticaret hacmi 100 milyar doları aşıyor. ABD yakın zamana kadar G. Kore'nin en büyük ticari partneri unvanını elinde bulunduruyordu. Yükselen Çin, ABD'nin bu unvanını elinden alınca Amerikan yönetimi G. Kore ile serbest ticaret anlaşması imzaladı.
Mart 2012'de yürürlüğe giren anlaşma, Amerikan mallarının G. Kore'ye ihracatını yaklaşık 12 milyar dolar artırdı. Ticaretin gümrük vergisi olmaksızın gelişmesi iki ülkenin ticari bağlarını kuvvetlendirirken karşılıklı ticaret hacmi de hızlı bir büyüme eğiliminde. Kore'de sıcak bir çatışmanın yaşanması, düzelme seyrindeki Amerikan ekonomisini altüst edebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA