Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

90'ıncı yıl ve 10 yıl sonra

Devletimiz 90 yıl önce bugün kuruldu... 90 yıl önce bugün cumhuriyetimizi ilan ettik. Bundan 5 sene önce cumhuriyetin 85. yılında hüzün dolu bir yazı yazmıştım. Önce o yazıdan bazı bölümler aktarayım.

***

"Evet, cumhuriyeti ilan ettik ama 85 yıl geçmesine rağmen bu ülkede hâlâ ciddiyeti ilan edemedik... Ciddi bir devlet olamadık... Ciddi bir devlet düzeninde, ciddi bir cumhuriyet rejiminde 17 tane vatan evladının göz göre göre katledilmesinden sonra o ülkenin ordusu çıkıp "Bu olayda istihbarat zaafımız yoktur. Hiçbir ihmal ve hatamız yoktur" diye saçma sapan bir açıklama yapmaz, yapamaz!!!
***

...Bir ordu kendi halkını korumak ve savunmak için vardır, kendi mensuplarını her hatası ve ihmaline rağmen korumak ve savunmak için değil... Bu sakat mantık ancak bir aşiret yapılanmasında ya da yerel bir mafya örgütünde olabilir... Ciddi ve düzgün bir devlette olamaz...
...Ciddi bir devlet bütünlük arz eden bir devlet demektir. Kurumlar bir vücudun ayrı organları gibidir. Hepsi birden yekpare bir vücudu oluşturur... Kendi içinde bütünlüğü olmayan kol bir yerde, bacak bir yerde, kafa bir yerde olan varlığa insan değil yaratık denir... Böyle bir yapılanmaya da devlet denemez... Devlet dense bile bu ciddi, düzgün ve saygıdeğer bir devlet değildir...
...Şu an Türkiye Cumhuriyeti Devleti ancak yaratık hükmünde bir devlettir... Her kurumun içi kaynamaktadır. Kurumlararası hiçbir güven kalmamıştır. Hepsi birbirini düşman görmektedir...
...Askerin kendi düşmanları olarak gördüğü kurumlar Emniyet ve MİT... Sonra da bu devlet sabah akşam birlikberaberlikten ve bu ülkenin bölünmez bütünlüğünden bahsediyor... Bu devlette hiçbir birimin "bütünlük"ten falan bahsetmeye hakkı yok... Bu devlet düzeninin posası çıkmış artık..."

100'üncü yılda nasıl olacağız?
Çok şükür beş yılda epey yol kat ettik. Yoğun bir mücadeleden sonra 90. yılında daha ciddi, daha düzgün bir devlet düzeninde yaşıyoruz. Hâlâ problemler var, hâlâ birbirini yemeye çalışan bürokratik güçler var, vesayet arzuları bitmiş değil. Demokrasi ve insan hakları seviyesi olarak hâlâ çok eksiklerimiz var ama beş yıl önceden daha iyi durumda olduğumuz kesin.
Öte yandan, "bu 5 yılda neler yapıldı" demek yerine... Önümüzdeki 10 yılda neler yapılacak, ona odaklanmak lazım. 2023'e yani cumhuriyetimizin 100. yılına girerken nasıl bir ülke olacağız? İnşallah daha demokratik, daha sivil, daha zengin ve daha özgür bir Türkiye. O sebeple mücadeleye devam.
Tüm okurlarımın Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA