Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Borsa 'tasarruf'a aykırı 4.5 milyon YTL harcamış

SPK'nın Başbakanlığa giden denetim raporuna göre Borsa Tasarruf Genelgesi'ne aykırı 4.5 milyon YTL harcadı

Başbakanlık Tasarruf Genelgesi'ne uyum konusunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yönetimini karşı karşıya getiren denetim tamamlandı. Edinilen bilgilere göre, SPK raporu Başbakanlığa gönderildi. SPK uzmanları, İMKB'de, "gayrimenkul kirası, sağlık, araç, haberleşme, temsil ağırlama, basın yayın, bağış, yardım ve sponsorluk giderleri" başlıklarında inceleme yaptı. 2003 ve 2004 yıllarıyla sınırlı tutulan incelemede, tasarruf genelgesi hükümlerine aykırı olduğu saptanan harcama tutarının 4.5 milyon YTL'ye ulaştığı öğrenildi.

TEZLER FARKLIYDI
İMKB Başkanı Osman Birsen, borsanın özel statüsü gereği şimdiye kadar Tasarruf Genelgeleri'nin dışında tutulduğuna işaret etmiş ve SPK'nın inisiyatif almamasını eleştirmişti. SPK Başkanı Doğan Cansızlar ise "Sen büyük abisin bizi idare et anlayışı ile yol alınmaz. Burası devlet kurumu. Başbakanlık, borsanın genelge kapsamı dışında olduğuna dair resmi bir yazı vermediği sürece farklı davranmamız mümkün değil" demişti. Cansızlar ve Birsen, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında bir toplantıda biraraya gelmiş, ancak taraflar çözüm geliştirememişti. SPK Raporu'na göre, tasarruf genelgesine aykırı bulunan harcamalar şöyle:
* Gayrimenkul kiralama yoluyla katlanılan giderler: 163.1 bin YTL YTL. Bu tutarın 73.6 bin YTL'si 2003, 89.5 bin YTL'si 2004 yılından kaynaklanıyor. Ayrıca her iki yıla ait 4 bin dolar civarında da sigorta primi.
* Sağlık giderleri: 3.6 milyon YTL.
* Araç gideri: İMKB'de tahsisli araç sayısının 15'le sınırlandırılması gerekiyor. Tasarruf genelgesi sınırları dışında kalan 50 aracın gideri 544 bin YTL.
* Haberleşme gideri: 144.3 bin YTL.
* Temsil ağırlama gideri: 54.2 bin YTL.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA