Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Mısır, Türk yatırımcı için sanayi bölgesi kuruyor

Çin rekabetine karşı koymak amacıyla soluğu Mısır'da alan Türk şirketlerinin sayısı 57'ye ulaştı. Mısır, 2 milyon metrekare büyüklüğünde bir alanı Türk yatırımcılara tahsis etti

Türk tekstilcisi, işçiliğin aylık 60 dolar, enerji maliyetlerinin ise Türkiye'nin 3'te biri düzeyinde bulunduğu Mısır'ı, Çin ve Hindistan rekabetini karşılamak için yeni bir yatırım üssü olarak belirledi. İmzalanan protokole göre, 6 Ekim Sanayi Bölgesi'nde Türk firmaları için 2 milyon metrekare alan tahsis edildi. Tekstil, kimya ve makine sektörlerinden 100 Türk firmasının faaliyet göstereceği bölge, Mısır ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması sayesinde Türk firmalarına yeni pazar olanakları yaratacak. Mısır'da halen 57 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, beraberinde 140 işadamıyla Kahire'ye çıkarma yaptı. Aralık 2005'te imzalanan serbest ticaret anlaşmasının bu yıl yürürlüğe gireceğini hatırlatan Tüzmen, iki ülke ticaret hacminin bir milyar dolar düzeyinden 2-3 yılda 2 milyar doları geçeceğini söyledi. Tüzmen, Mısır'daki Türk yatırımlarının 100 milyon doları aştığını anımsattı. Türk firmalarının ABD ile serbest ticaret anlaşması olan Mısır'ı sunduğu rekabet avantajları nedeniyle tercih ettiğine işaret eden Tüzmen, "Türkiye'de girdi maliyetleri dikkate alındığında Mısır'da önemli fırsatlar var. Burası Türk sanayicisi için tamamlayıcı bir operasyon. Kısa süre içinde tekstili, otomotiv ve elektronik sektörleri de izleyecektir" dedi.

DEMOKRASİ İHRACI
Ortadoğu'da karşılıklı bağımlılık ilişkisinin artırılmasının ticaret ve yatırımın gelişmesinin, ciddi güvenlik avantajları yaratacağını işaret eden Tüzmen, "Demokrasi ihraç etmek kolay değil. O nedenle gelin ticari ürünlerimizi ihraç edelim. Demokrasi zaten beraberinde gelir" dedi. Daha önce Unilever'de çalışan Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Raşid de, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine büyük önem verdiklerini ifade ederek, "AB eğer Türkiye'yi reddederse bu Mısır kamuoyunda dini ve kültürel nedenlerle algılanacaktır. Bizim üzerimizde negatif etki yaratacaktır" dedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA