Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Aç kalırım ama Sayısal Loto oynarım

Devlet Denetleme Kurulu, 26 ilde araştırdı: Türk halkının yüzde 9'u, şans oyunlarına ayda 150 TL ve üzerinde para harcıyor. Ve bu grubun yüzde 35.6'sının geliri, açlık sınırında

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme K u r u l u (DDK), Türkiye'de bir ilke imza atarak "şans ve bahis oyunları" sektörünü masaya yatırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün özellikle istediği rapor ağustos ayında tamamlandı. Bu amaçla özel bir kamuoyu araştırması da yaptıran DDK, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ankete katılanlar içinde açlık sınırında gelire sahip olduğu halde umudunu şans oyunlarına bağlayanlar dikkati çekti.

YILDA 6 MİLYAR TL
Türkiye genelini nüfus, yaş grubu, cinsiyet ve meslek açısından örnekleyen 26 ilde, Ağustos 2008'de 1.536 kişi ile birebir görüşülerek yapılan çalışma, yılda 6 milyar liranın üzerinde bir kaynağı oyun sektörüne aktarıldığını gösterdi. İşte araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar:

* Türk halkı şans oyunlarına bir aylık dönemde ortalama 6 saat 6 dakika ayırıyor.

* Ayda ortalama 8 kez internette paralı oyunlar oynuyor, 7 kez at yarışına, 7 kez İddaa'ya para yatırıyor. Yasal 18 yaş sınırının altında kalan kişilerin yarısından fazlası şans oyunları oynuyor.

* Türk halkının yüzde 9'u şans oyunlarına ayda 150 lira ve üzerinde harcama yapıyor.

* 150 lira ve üstündeki parayı şans oyunlarına yatıran grubun yüzde 35.6'sı 2008 yılındaki açlık sınırı olan 730 lira gelire sahip.

ORANLARI YÜZDE 3.2
*
Türkiye genelinde şans oyunları oynayanların tamamında, açlık sınırındaki kitle yüzde 3.2'lik payı oluşturdu. Dört kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmek için bir ay boyunca yapması gereken asgari harcama tutarını gösteren açlık sınırındaki kitlenin, aylık kazancının en az yüzde 15'ini (109 TL) şans oyunlarına yatırdığı görüldü.

ÖNCE SAYISAL LOTO
*
İnternetten paralı oyun oynayanlar ayda 143 lira, at yarışı oynayanlar 64 lira, sayısal oyunlar oynayanlar 26 lira, Spor Toto oynayanlar 13 lira, Hemen Kazan oynayanlar 10 lira, piyango alanlar 3 lira harcadı.

* Hiçbir geliri olmayan ev hanımı, öğrenci grubu şans oyunlarına ayda 23.5 lira veriyor.

* Saha araştırmasında kamuoyunun aklına gelen ilk oyun yüzde 38.5 ile Sayısal Loto, yüzde 28.7 ile piyango, yüzde 16.8 ile iddaa oldu.

* Son bir yıl içinde herhangi bir oyun oynayanların oranı yüzde 67.3 olarak tespit edildi. Marka sadakatinin en yüksek olduğu oyunlar, iddaa ve at yarışı olarak sıralandı.

* En yüksek şans oyunu oynama oranı İstanbul'da (yüzde 80.4) iken bu oran Kuzey Doğu Anadolu'da yüzde 28.9'a geriledi.

* Şans oyunlarına yönelenlerin yüzde 46.1'i para kazanma, yüzde 20.3'ü şansını deneme, yüzde 19.9'u eğlenme gerekçelerini gösterdi.

18 YAŞ ALTI ALARMI
*
Anket çalışması, yasal 18 yaş sınırının altında kalan kişilerin yarısından fazlasının şans oyunları oynadığını ortaya çıkardı. Küçüklerin sırasıyla Sayısal Loto, piyango, iddaa ve Hemen Kazan oynadıkları görüldü. İnternetten paralı oyun oynayanlar ise 18-35 yaş grubunda yoğunlaştı.

* Yüzde 24'ü iş veya okul çevresindeki insanlarla birlikte oynadığını söylerken, yüzde 90'ı oyun oynamak için işten veya dersten zaman çalmadığını ifade etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA