Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Filler tepişir, çimler ezilir

Yaklaşık üç hafta kadar önce İran bağlantılı "petrol oyununu" yazmıştım. Nükleer programı nedeni ile Tahran'ı kıskaca alan ABD'nin, özellikle petrol ticaretine kısıtlama getirdiğini, Türkiye'yi de baskı altına aldığını söylemiştim. Sonunda beklenen oldu. Tüpraş, İran'dan hampetrol ithalatını yüzde 20 oranında azalttı. TL-Riyal bazlı ödemeye imkan veren, nispeten ucuz olan ve asfalt üretiminde avantajlar sunan İran petrolünden kısmen vazgeçilmesi içeride hem maliyetleri hem de cari açığı artıracak.
ABD ve İsrail'in "Vurdum vuracağım" şeklinde seyreden psikolojik savaşı, petrol fiyatlarını artırmaya, hampetrole endeksli doğalgaz fiyatını yukarıya çekmeye devam edecek. Elektrik ve doğalgaz zamlarına ne kadar kızarsak kızalım bu siyasi oyun oynandıkça, faturasını bizim gibi ülkeler ödeyecek.
Şu anda bile iki hususu kayda geçirmek mümkün:
1- Rusya'dan aldığımız doğalgaz indirimi anlamını yitirdi.
2- Doğalgazdaki zam ihtiyacının sadece yarısı karşılandı!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA