Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Aramalı inceleme: Fırsat mı, handikap mı?

Koç Holding enerji şirketlerinde "ihbar" üzerine başlatılan vergi incelemesi, özel bir ekip tarafından sessiz sedasız sürdürülüyor. Koç Grubu'nun da, vergi konusundaki uzmanlarının da titiz çalışma yaptığı bilgisi geliyor. Özellikle "aramalı vergi incelemesinin" şartları üzerinde durulduğu belirtiliyor. Malum; aramalı inceleme, ihbar üzerine bir mükellefin vergi kaçırdığına işaret eden ipuçlarının varlığı halinde, kaçakçılıkla ilgisi görülen kişi ve kurumlar nezdinde yapılan araştırmayı ifade ediyor. Ancak aramalı vergi incelemesi kişi hak ve özgürlüklerine bir tür müdahale niteliği de taşıdığından "Anayasa, Vergi Usul Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu"ndaki inceliklere dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ele geçirilen delillerin geçersiz olacağı ileri sürülüyor.
Hatırlanacağı gibi vergi müfettişleri, Savcılık'tan izin alırken, "normal inceleme için önceden yazı gönderirsek deliller yok edilebilir, suç unsurları gizlenebilir" gerekçesini göstermiş, ani baskın böylece gerçekleşmişti. İşte bu nedenle aramalı inceleme için objektif hukuki unsurların mutlak manada oluşup oluşmadığı, ileriki dönemde önemli bir gündem maddesi olarak Maliye'nin karşısına çıkacak gibi duruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA