Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bakan-Vali Modeli

Bu sıralar başkent hayli hareketli. Seçim sürecinin kendine özgü dinamikleri işlemekte. Formül üzerine formül üretilmekte. Bana ilginç gelen bir öneriyi paylaşmak isterim...
Mart 2014 Yerel Seçimleri öncesinde büyükşehir belediye başkanlıkları için muhtelif aday adayları gündeme getirilmekte. Birbiri ardına isimler siyasi vitrine sürülüp, nabız yoklanmakta. Ve bu kapsamda bir sorunun cevabı merak uyandırmakta:
"Acaba, bakanlardan belediye başkan adayı çıkacak mı?"
Görünüşe göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi dışında, yerel yönetime talip olacak bakan yok gibi. Görevlendirilmesi düşünülen isimler ise Ankara siyasetinden kopmaya istekli değil. Başbakan'ın yakınında olmak, siyasi istişare mekanizmalarının içinde yer almak bazı kıdemli bakanlar için daha fazla tercih sebebi.
Ama...
Deneyimli siyasetçilerin illa belediye başkanlığı için düşünülmesi de şart değil.
"Bakanlar neden vali olmasın?"
Öyle ya valilik istisnai memuriyet. İçişleri Bakanı'nın önerisi, Bakanlar Kurulu'nun kararı ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile mülki idare mensubu olmayan dışarıdan bir isim de vali atanabilir. Vali olmak için kanunlarda özel şartlar öngörülmemesi de bir imkân. Dolayısıyla Hükümet; şartları taşıyan, güvendiği isimleri kritik illere vali tayin edebilir. Üstelik böyle bir karar hem etkili koordinasyon hem de merkezi idare ile ilişkilerin yönetimi için yeni fırsatlar sunabilir. Belki de günün birinde "seçilmiş vali" döneminin altyapısı da kurulabilir.
Dedim ya...
Öneri çok. Bizimkisi sadece zihin jimnastiği.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA