Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Tokyo, 70 cent İstanbul, 5 milyar dolar

Marmaray Projesi resmi açılış töreni sonrası... Devlet erkânı, nefes nefese İstanbul'dan Ankara'ya geliyor. 29 Ekim Resepsiyonu'na bile ucu ucuna yetişiyor.
Köşk'te, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'le sohbet koyulaşıyor. Cemil Bey, asrın projesini gerçekleştiren Türkiye için harika bir benzetme yapıyor:
"10 yıl önce iki yakasını bir araya getiremeyen Türkiye vardı. Şimdi iki kıtanın yakasını bir araya getiren Türkiye tablosu var!" Çiçek, İstanbul'daki protokol konuşması sırasında Japon Başbakanı'nın huzurunda tarihi bir detayı anlatacağını ama o sırada unuttuğunu söylüyor... Öykü, 1970'lerin ortalarına uzanıyor. Şu meşhur "70 cente muhtaç olma" durumu, Tokyo Büyükelçiliği'nde yaşanıyor. Büyükelçiliğin personel maaşları Ankara'dan havale ediliyor.
Büyükelçilik (Celal Eyiceoğlu) çeki yazıp bankaya gönderdiğinde, "Bu hesapta yeterli para yok" deniliyor.
Büyükelçiliğin toplam maaş gideri 13 bin 215 dolar 70 cent. Gelen para ise 13 bin 215 dolar. Küsuratın hesapta olabileceği varsayılıyor. Sorun, kripto ile Dışişleri Bakanlığı'na bildiriyor. "Türkiye'yi 70 cente muhtaç ettiniz" tartışması böyle alevleniyor.
Nereden nereye? 1970'lerde Japonya'da 70 centi eksik çıktığı için büyükelçilik çalışanlarına maaş ödeyemeyen Türkiye'den, bugün Japonya ile 5 milyar dolarlık mega projeyi gerçekleştiren Türkiye'ye...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA