Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

YAŞ... Teamül... Tercih... Kader...

Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) bu yılki toplantısı pek çok açıdan üzerinde durmaya değer sonuçlar içeriyor. Şûra'nın, önceki yıllara göre sakin geçmesi kimseyi yanıltmasın. Burada ön hazırlıkların iyi yapılması ve karar süreçlerinin Şûra'dan önce tamamlanması etkili oldu. Bundan sonra 2 önemli gelişmeye tanık olacağız.
İlk adım, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Yüksek Disiplin Kurulu mekanizmasının nasıl işleyeceğiyle ilgili olacak. Disiplin Kurulu'na belgeli dosyalar sunulması, somut bağlantıların heyetlere taşınması, aksini ispat noktasında askeri personele savunma hakkı tanınması ve nihayet konunun yargıya yansıması kritik gelişmelere kapı aralayacak.
İkinci adıma ise Ağustos 2015'te tanık olacağız. Sivil-asker ilişkilerinin demokratik bir ülkede olması gereken sınırlarda seyri, yeni Genelkurmay Başkanı'nın kim olacağı ve izleyen dönemde TSK'daki yeni çizginin hangi komutanla devam edeceği bakımından önemli. Unutmamak gerekir ki, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davaları, TSK'nın omurgasında kırılmalara yol açtı. Ağır hukuk ihlallerinden mağdur olanların, açıkça darbeye teşebbüs edenlerle aynı potada eritilmesi kamu vicdanını da yaraladı. Buna karşın TSK'da vesayetçi zihniyetle yüzleşmeye ve yeniden yapılanmaya da fırsat yarattı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın güçlü seçmen desteği, karizması ve Şûralardaki kararlı duruşu da TSK'nın demokratik devletle uyumlu hale gelmesinde rol oynadı.

***

Ancak... 2015-2023 döneminin özellikleri bambaşka. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ile anayasadaki güçler dengesi fiilen değişecek. Geçiş dönemine 2 öncelik eşlik edecek.
1- Çözüm Süreci'nin neticeye ermesi, bilhassa örgütün silahtan arındırılması. 2- Paralel Devlet Yapılanması'nın çözülmesi ve tasfiyesi. Bu ciddiyetteki gündem, Cumhurbaşkanı-Başbakan-Genelkurmay Başkanı arasında mutlak güven ve işbirliğini gerektirmekte. Eldeki veriler, yeni Genelkurmay Başkanı portresine ilişkin ipuçları da sunuyor.
Tercihen Ordu Komutanlığı deneyimi bulunacak.
Diyarbakır ve çevresini iyi bilecek.
Sivil siyasetle meselesi olmayacak.
TSK'ya sızan unsurlarla hukuk temelinde mücadele edecek.
NATO- ABD- İsrail ilişkilerinde siyasi iradeye göre pozisyon alacak.
Zaman ve bilgi baskısı altında hızlı, etkin karar verebilecek.
Asimetrik tehdit ortamında liderlik yapabilecek.
***

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, normal şartlarda 2015'te emekliye ayrılacak. Yaş haddi açısından bakıldığında Org. Özel'in görev süresinin 2017'ye kadar 1'er yıl uzatılması da mümkün. Org. Özel'in TSK'daki teamüllerin bozulmasına sıcak bakmayacağı düşünülebilir. Bu durumda Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar'ın önünün açılacağı muhakkak. Hulusi Paşa'nın, son günlerde kulağına gelen spekülasyonları doğrudan siyasi otorite ile görüşerek ortadan kaldıracağı varsayılabilir.
Sonrası için de 2013'te orgeneralliğe terfi eden 3 isimden birinin tercih edileceği söylenebilir. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar. Ek olarak, bu yıl orgeneral olan ve EDOK Komutanlığı'na atanan Kamil Başoğlu da yaşı ve kariyeri itibariyle şanslı isimlerden biri.
Neticeyi... "Teamül, tercihler ve kader" tayin edecek!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA