Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Gez Konya'yı gör dünyayı!..

Bilime dokunma imkânı sunan "bilim merkezleri", dünyanın büyük kentlerinin yeni prestij ikonalarından biri. Biz bunu İstanbul'dan bekliyorduk. Hatta Dr. Ersin Arıoğlu'nun İTÜ'deki gemi havuzunda 20 yıl önce başlattığı girişimi büyütebilmek için çırpındık durduk. Gerçi Beşiktaş ve Şişli'de benzer girişimler olduysa da bu harika proje, "güdük" kaldı. Konya Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in makam odasında, Bilim Merkezi'nin maket panosunu görünce ilk sorum; "planetaryum var mı?" oldu. Planetaryum, uzaydan tarihe, doğadan sosyal hayata dek, görsel anlatımın vardığı uç noktayı temsil ediyor. Küre şeklindeki binanın merkez dairesine yerleştirilmiş yatay koltuklardan, gök kubbe hissi veren 360 derece ekranda, muhteşem bir görsel şölen tecrübesi yaşıyorsunuz. Bilim Merkezi; planetaryum dışında onlarca modern etkinliğe ve binlerce bilimsel uygulamaya ev sahipliği yapacak...
Çocukken dilimde; "gez Konya'yı, gör dünyayı" diye bir tekerleme vardı. Yalnızca Mevlana cazibesiyle kente yılda çeyrek milyon insan geliyor. Oysa çok değil 10 yıl öncesine dek Şeb-i Aruz, dar sayıda meraklı bir grubun odağındaydı. Düne kadar Mevlana, Konyalı için "bir semt adı" iken bugün Konyalı, daha üst vizyonu benimsemiş durumda.
Bilim Merkezi 2 yıl sonra hizmete girdiğinde, Konya'ya gitmek için Mevlana dışında yeni bir gerekçesi olacak Türkiye'nin... Çatalhöyük'ün de turizm ikonu olarak devreye alınması ardından, kente Mevlana için gelecek ziyaretçilere, daha fazla konaklama ve dolayısıyla daha fazla turizm geliri bırakmanın doğal şartları oluşacak.
Öteden beri altını çizdiğim yerel kalkınma modelinin 3'lü dinamiğine Konya, "iyi örnek" oluşturacak gibi görünüyor. Tarihi kültürel mirası (Mevlana, yakın gelecekte Çatalhöyük), doğal kaynaklar (Türkiye'nin tarım deposu) ve yerel kabiliyetler (girişimcilik, yüksek ticaret kabiliyeti) ile Konya, Yeni Anadolu içinde farklılaştırma yolunda hızla ilerliyor. Sanayi Odası Başkan Vekili Tahir Şahin, farklı açıdan değerlendiriyor Konya'yı; "5 yıl içinde kentimiz gıda ve fabrika yapan fabrikalar kenti olur."
Yeni Anadolu'nun merkezindeki Konya'nın tırmanışındaki enerji, bana göre kentin üst düzey yönetimi ile kanaat önderlerinin eşgüdümünde yatıyor. Şimdi sorun, hızlı büyüyen kentin sorunlarında... Çevreden trafiğe dek zenginleşmenin sorunlarına, benzer eşgüdümle cevap verilmesi halinde Konya, bir "dünya kenti" olma fırsatı yakalayabilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA