Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kuzey Kıbrıs'ın ODTÜ fırsatı

Ada'da çözümsüzlükten beslenenler, Kıbrıs'ın gelişimini baskılasa da gelişmeler, bu durumun daha fazla sürdürülemeyeceğini gösteriyor. Başbakan'ın geçen hafta KKTC'ye yaptığı ziyaret, açılışlar ve diğer yürüyen projeler, Ada'daki çözümsüzlük ezberlerinin çöktüğüne işaret ediyor.
Geçenlerde işaret etmiş ve Kıbrıs'ta çok kapsamlı işbirliğinin neden sağlanamadığını sormuştum. Görünen; Ada'da yeşerecek barış ortamının KKTC'ye de Güney Kıbrıs'a da fırsat penceresi açacağıdır. Nitekim Başbakan; "mevcut fırsat penceresinin sonsuza dek açık kalamayacağına" işaret ederek bir an önce adım atılması gereğini vurguluyordu.
Hayat, beklemez. İhtiyaçlar üzerinden kendini, bir şekilde var eder. Ada'daki fırsatların doğuracağı yeni zenginlik alanlarından biri de buranın eğitim üssü olma vizyonuyla tanımlanmış.
Hayat beklemediği gibi, ihtiyaçlar da beklemiyor. Nitekim 2000'li yıllarda Kuzey Kıbrıs'ta üniversitelerin atılımı, Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden ODTÜ'nün Güzelyurt'taki dev kampusu ile başka bir boyuta sıçradı.
ODTÜ, Ada'nın en verimli bölgesi olan Kalkanlı Köyü yakınlarında 3 bin dönüm üzerinde kurulu, mimari ödüllere sahip ultra modern bir kampusta hizmet veriyor. Ankara'daki merkezin Kuzey Kıbrıs'taki tesisleri, 3.500 öğrenciye hizmet vermek için tasarlanmış. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, halen 1500 öğrencinin burada "en yüksek verim" ile eğitim aldığını söylüyor.
Kıbrıs'ın eğitimde "ezberleri bozan" bir kampus adası olabilmesi için, kontenjan veya tesis yapmak gerekli olsa da "yeterlilik" için farklı atılımlar gerekiyor. Nitekim Türkiye, YÖK'ün doğrudan katılımı ve Türk Yardım Heyeti'nin katkılarıyla "kalite boyutunu", ODTÜ markasını Ada'ya getirerek çözmüş.
Dr. Tümer; "giriş seviyesi farklı olsa da buradan çıkış kalitesi, kesinlikle ODTÜ standardında olması esastır" diyor. Bu da Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda eğitim katkısının Ankara'dan da fazla olmasını zorunlu kılıyor.
Peki bu Yavru ODTÜ, mesafe sorununa rağmen, tam doluluğa ne zaman ulaşır? Rektör Tümer'e göre bu yıl öğrenci mevcudu 1700'e çıkabilecek. Bunun anlamı, 234 milyon lira varlık değerine ulaşmış Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun yakın gelecekte 6 bin öğrenciye hizmet vermek üzere büyüyeceği...
Annan Planı ile Rumlara verilmesi kararlaştırılan fakat bu modern kampusun varlığı yüzünden Kuzey Kıbrıs tarafında kalan modern üniversitenin ODTÜ markası taşıması, geleceğe dair Ada'nın taşıdığı fırsatlara özel bir örnek oluşturuyor.
Eğitim kompleksini gezerken, Türkiye'nin buraya verdiği özel önemi görebiliyor ve kaliteye dokunabiliyorsunuz. Spordan sanata modern tesislerin mimari estetikle şekillendirilmesi, Ada'daki çözümün gideceği yönü göstermesi açısından da önem kazanıyor. Belli ki çözüm, zenginlik ve işbirliği fırsatları penceresinden gelecek.
Rektör Turgut Tümer'e, Ankara'daki bildik ODTÜ'den buranın farkını soruyoruz. Tümer; "Ankara yerinde Ada'da olması" dışında temel bir fark olmadığını söylüyor; "ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencilerine de, yarım yüzyıldır Ankara yerleşkesindeki nitelikleri kazandıracak bir ortam sunuyor."
12 öğrenciye 1 öğretim elemanı düşen kampusta, bu yıllardaki öğrenci düşüklüğü, farklı eğitim fırsatları da getirmiş durumda. State University of New York (SUNY) - New Paltz ile ortaklaşa yürütülen İşletme Programı'nda okuyan öğrenciler, 5 dönem ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda, 3 dönem SUNY - New Paltz'da eğitim görerek iki üniversitenin de diplomasını almaya hak kazanıyorlar.
Yeni akademik yılda 14 lisans programı ve 2 yüksek lisans programında eğitim- öğretim verilecek ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı bu yıl öğrenci kabul edecek.
Öğrenciler, ODTÜ'nün değişim programlarından yararlandığı gibi, ÖSYM kontenjanlarının tamamı; burslu olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA