Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İlaç kullanım bilinci

İlaç herhangi bir tüketim malı mıdır? Asla!.. İlaç, üretiminden kullanımına dek her safhada kontrol altındaki süreçlerle yönetilmesi gereken hayati bir üründür. Ekonomisi, serbest piyasa şartlarında dahi yığınca kısıta tabi olan, reklamı yasak, yersiz kullanımı tehlikeli ve israfı önlenesi bir şeydir.
Türkiye, Medula benzeri sistemler sayesinde ilaç israfına "bir dereceye kadar" dur diyebilmiş. Fakat alınacak daha çok mesafe var. İlaçta yolsuzluklar kadar bilinçsiz kullanımın da rolü büyük. Sorunu yalnızca üreticilerin rep'ler vasıtasıyla doktorlara "gereksiz" ilaç yazdırmasına bağlamak yanlış olur.
Evlerdeki ilaçların % 60'ı, kutusu açılmadan çöpe gidiyor. Eczanelerde dahi ilaçların % 7'si, "kullanım süresi dolduğu için" atılıyor. Antibiyotiğin % 44'üne ise hiç dokunmuyoruz. Diğer israf kapısı, ilaca tüketim malı gibi davranışımızla açılıyor. Herkesin evinde, ancak yarısı kullanılmış, karmakarışık ilaç sepetleri veya dolapları var.
Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın başlattığı israfı önleme kampanyaları, bu açıdan önemli. İlave olarak aynı ilaçtan 3'ten fazlası halinde katkı payı alınması gibi formüller üzerinde çalışılıyor. İsrafı önlemek için ilaç firmalarını da işin içine katarak ilaç kullanım bilinci oluşturmak gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA