Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Piyasa ve vicdan

Dün müşteriyi "velinimet" ve işi de "ibadet" diye tanımlıyorduk. Bugün geldiğimiz noktada, adına CRM deyin, iş etiği deyin, yine bu tanımların "çağdaş karşılığı" ile buluştuk.
Evrensel kabul görmüş değerler üzerinden iş yapma, küresel standart haline gelirken işin içine "vicdanı" da katan yeni anlayışlar yeşeriyor. Oysa dünün "vahşi kapitalist" klişesi, işe vicdanı karıştırmayı reddeden tutumun tanımıydı. Küresel krizin ortaya koyduğu, finansal tiranların ayyuka çıkardığı ve Wall Street protestocularının ifade ettiği şu: "Siz kurtarıldınız biz battık, bu vicdansızlıktır."
"Kurtarıldı" dedikleri, bizdeki kriz lobisinin de içinde bulduğu ahtapot yapılar. "Battık" dedikleri de "%99 hareketi" ile tanımlanan milyarlarca insan. Vicdan ise "Başkan düzeyinde" sesi yükseltilen bir kavram olmaya başlamış. Obama, krizi tetikleyen Wall Street yöneticilerine şöyle diyordu: "Eğer siz işten adam atarken hâlâ milyonlar kazanıyorsanız, burada bir şeyler yanlış."
Devamında "sorumluluk gereği yöneticiler (benden çok daha zor durumda olan insanlar var. Ben de fedakârlık yapmalıyım) demelidir."
İşçisini eve şutlayıp dört çekeriyle gezebilenler şayet, kriz ortamında dert çeker olamıyorsa, kamu vicdanında mahkûm ediliyordur. Bu girdaba düşüp itibarı pul olmadan önce kendi vicdanını iş süreçlerine dahil etmesi akıllıcadır. İster bal üreticisi, ister holding sahibi, ister küresel şirket yöneticisi ol, vicdanı dışarıda bırakan hiçbir süreç, sürdürülebilir olamaz!
Ekonomiyi, fizik veya kimya gibi bilim dallarından ayıran bir özellik, aktörlerinin her bilgi düzeyinde farklı davranabiliyor olmasıdır. Misal bir demir atomuna kaynama noktasını söylerseniz, buna aldırmaz ve tutumunu değiştirmez.
Ekonominin atomu olan bireyler, böyle davranmaz. Eğer geleceğe dair iyimserlik bilgisi oluşmuşsa zaten gelecek "iyimserleştirilir" ve tutum değişir. Tefecilikle bankacılığın karıştığı, müşteriyi dolandırmanın "Serbest piyasa" sayıldığı ortamda, akıllı yönetimler işin, piyasanın da bir "vicdan boyutu" olduğunu, olması gerektiğini, şayet vicdan olmazsa kaosun eninde sonunda galebe çalacağını bilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA