Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Güvenlik zaafı

İki şeyin yarımı olmaz: Güvenlik ve hamilelik. Ya vardır veya yoktur. Hamilelik eğer yoksa uzun süre saklanamaz da güvenlik söz konusu olduğunda "risk gerçekleşene dek" varmış gibi yapmak mümkün. Hele ki 218 bin çalışanı olan 1400 şirketin yıllık 6 milyar dolarlık sektöründe, hizmet sunanın da alanın da yeterince bilinçli olmayışı söz konusu ise...
Güvenlik hizmetinin polis tekelinden özel sektöre geçmesiyle birlikte, çok fazla şirket, bu işe soyundu. Şu andaki mevzuata göre 17 bin lirası olan herkes, gerekli sertifikasyonu alıp güvenlik firması kurabilir. Verilen eğitim müfredatında "bomba yapımı" dersi var. Bir de "Polis Salahiyet ve Vazife Kanunu" ezberle, bu iş tamamdır. Kitle psikolojisi, panik yönetimi? O da nedir? Gerekiyor muydu yoksa!
Bu sertifikaları alan 310 bin kişi var fakat ancak 218 bini istihdam ediliyor. Gerisi, kurumsallaşamayan sektör yüzünden başka işlere giriyor. Gençleri alıp onlara birkaç şey ezberletip üniforma giydirerek kapıya dikmek, acaba kuruma doğru koruma sağlıyor mu? Bakalım...
İşini düzgün yapan 220 civarındaki güvenlik firmasını özenle ayrı tutarak şunu söylemek mümkün: Sektör, gerek regülasyonlar, gerek eğitim ve gerek bilinçsiz hizmet alanlar yüzünden güdük kalıyor. Temel argümanın "maliyet" olduğu sektörde "kaça korursun?" akılsızlığı, aslında gerçek koruma hizmeti sağlamadığından, risk gerçekleştiğinde "en yüksek" tarifeye çıkabiliyor.
Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Oryal Ünver personelin kıdem tazminatı, gereken eğitimler verilmediğinden şikâyetçi. Yetkilendirilmiş 360 okul var ama 5 yılda bir verilmesi gereken tekâmül eğitimi dahi kaldırılmış.
Grup4S Genel Müdürü Halil Ergür, regülasyonların geliştirilmesi gereğini hatırlatıyor. Denetim yetersiz ve standartlaşma yok. Gelişmekte olan her sektörün benzer sancıları burada da var. Fakat güvenlik gibi zaaf kaldırmayan sektörde, personel kalitesinden başlayarak hizmetin, üst standarda çıkarılması ihtiyacı şart.
Kamu ihale şartnamelerinde %12.5'lik kıdem tazminat payı yer almadığından, bunu çalışanına sağlamayan firmalar avantajlı hale gelirken personeli de mağdur oluyor. Kurumsallaşmış firmalar, regülasyonların yenilenmesi talebinde.
Neticede, en ucuzundan hizmet alıp, kapıya güvenlikçi dikmekle, gerekli şartlar sağlanmadığında, aslında koruma sağlamıyor, risklere açık hale geliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA