Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Girişimcilik Konseyi

Abant'ta strateji çalıştayındayız. Kürsüde KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan var: "Girişimciliğin büyüme süreci, bir bitkinin tohumdan filizlenmesi gibi zor..." Doğrudur. Özellikle girişimciliğin kırılgan dönemi olan başlangıç yıllarında özenilmezse, en güçlü tohum dahi, meyve veren ağaca dönüşemiyor.
Dünyadaki her yeni trendi benimsemede iştahı yüksek bir toplumuz. Japonlar "toplam kaliteyi" mi buldu? Yılına kalmaz, bizdedir. Biri bilişim mi dedi? Haftasında konferansını düzenlemiş oluruz. Ancak bir sorun var: Kaplan'ın benzetimi üzerinden konuşursak, tohum ekmedeki iştahımızı, onu geliştirme sürecinde sürdürebilir değiliz. Bunun en canlı örneği, her bahar 5 milyon fidan dikip, ayına varmadan terk edişimizdir.
Girişimcilik son dönemde ulusların en değerli sermayesi haline geldi. Gün geçmiyor ki uluslar, girişimcilerinin önünü açan ve onları yücelten adımlar atmasın. Türkiye de bu kervanda. Düne kadar "ötekilerin işi" diye küçümsediğimiz girişimcilik, bizde meslek haline gelmeye başladı şükür. Nitekim kadınından gencine, bölgesel olanından kamuya, bakanlıklara dek 32 farklı "girişim odaklı" kurum, bir manifestonun altına imza atmış bulunuyor. Kurdukları Girişimcilik Konseyi ile ülkenin müteşebbis gücünü, milli gelire tahvil etme gayretleri var.
Strateji çalıştayı da bu gayreti daha verimli hale getirme amacıyla bizleri bir araya topladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "her türlü noktada sonuna kadar destekleme sözü veriyorum" diyor ve Almanya, Japonya örneğinden yola çıkarak, girişimcisini destekleyen ulusların bahtlarını nasıl değiştirdiklerini anlatıyor.
Konseyin Kurucusu ve Başkanı Nihat Ergün. Asıl sıfatıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı... Böylesine üst düzeyde sahiplenilmiş konseyden beklentiler de yüksek tabii ki. Hal böyle iken son 1 yılda fazla varlık gösterememiş. Tam da bu noktada dış bakış arayışına girilmiş ve bu çalıştay gerçekleşmiş.
Bakanı dinliyoruz: " Türkiye'de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak için çalışıyoruz." Ergün'e göre Türkiye, bu alandaki gayretlerin meyvelerini toplamaya başladı bile; "Küresel Girişimcilik Monitörü'nün yayımladığı rakamlar bize, 2007'de sadece 5.6 olan erken dönem girişimcilik faaliyeti endeksimiz, 2011'de 11.8'e 2012'de ise 12.2'ye yükseldi."
Peki, biz buraya ne katkı verdik? Çalıştay disipliniyle toplanan görüşler ışığında daha yetkin bir konsey yönetişim tasarımını bekleyip göreceğiz. Umudum, bu katkıların işe yaramasında...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA