Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Güvenlik zaafı

İki şeyin yarımı olmaz; hamileliğin ve güvenliğin... Yüzde 99 emin olamazsınız, risk denilen faktör, %1'den akarını bulur. Güvenliğin yarım olması kadar abartılması da başka bir sorunu engeller ve "hayatın önünde engel oluşturmaya" başlar.
Türkiye'de güvenlik sektörü büyüdükçe, kalite ayrışması da belirginleşiyor. 270 bin güvenlikçinin istihdam edildiği sektör bugün 5 milyar lirayı aştı ve 1400 firmamız, 60 bine yakın kuruma hizmet sunuyor. Üstelik eğilim, ülkenin büyümesine paralel "gelişme, genişleme" yönünde.
Tam da bu aşamada "hangi güvenlik?" sorgusu, kaliteyi ayrıştırmada kilit soru olabilir. Securitas Güvenlik Hizmetleri Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu ile Türkiye'de güvenlik hizmetlerinde kalite ve maliyet sorununu konuştuk. Kösereisoğlu; güvenliğin 4 adımı kapsadığını belirtiyor; 1- kurallar ve prosedürler, 2- fiziki bariyerler, 3- teknoloji ve 4- insan faktörü...
Bu 4 bileşenin akılcı uyumu sağlandığında, insana dahi denk gelmeyebilirsiniz. Zira kim ne iş yapıyorsa, elektrik, veri ve güvenlik, "tam olmak" ve en uygun maliyeti sağlamak zorunda... Değer zincirinde en uygun maliyet, harcamaların %2-3'ü arasında değişiyor. Ucuz hizmet, daha iyi güvenlik anlamına gelmediğinden, süreçlerin iyi tanımlanıyor olması, teknolojinin uygun kullanımı, fiziki engellerin hayatın akışına uygun hale getirilmesi ve iyi eğitilmiş insan, son derece önemli...
Peki, iyi güvenliğin ipuçları? Formül şöyle: Ziyaretçi ile karşılayanlar arasında tartışma yaşanmamalı. Silah en son aşama olmalı. Aslolan, riskleri engellerken müdahaleye gerek duymamak... Nitekim güvenliği sağlamak için o kadar farklı çözüm var ki buna gerek kalmıyor zaten. Ancak bazen can sıkıcı olabilen güvenlik duvarları? Burada hizmetin kalitesini alıcı belirliyor. Güvenliğin zaafı, bazen "eksikliğinde" çıksa da abartılan güvenlik, daima daha fazla zarar verebiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA