Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yuh artık: 10 TL için 5 TL

Dün bana gelen şikâyetler içinde sıradan bir örnek, "ortak ATM diye X Bankasından, Y Bankasının kartıyla 10 TL çektik, 5 TL kesinti yaptı." Örnek sıradan fakat bankaların hizmet bedeli adı altında geldikleri nokta, sıra dışı...
Nitekim 31 Ücret Yasası bu yüzden geliyor. Kim tedbir alacak? Nasıl önlenecek? Makul olanı nedir? Bunları Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun paketinde göreceğiz. Bankaları denetlemekle yükümlü BDDK'nın "yetkim yok gücüm yetmez" mazeretinin ne derece giderileceğini de biliyor olacağız.
Ancak bana göre hâlâ meçhul olan, 10 lira çekerken 5 lira kesintiye bankaların getireceği açıklamadır. 26 bankanın toplam 23 bin ATM'sini ortak hale getiren uygulama, sektöre 300 milyon $ tasarruf sağladı. Ancak bu nasıl bir ortaklıktır ki bankalara kâr rekorları kırdırırken vatandaş için "yüzde 50 komisyon" ödeme tuzağı haline geliverdi?
Hele ki ortak ATM'den bakiye de soruyor iseniz, 10 lira çekmek için 10 lira ödeyebiliyorsunuz. Kart sahibi olduğunuz banka dışındaki başka bir bankanın ATM'sinin önünden dahi geçmeyiniz. 31 Ücret Yasası'nın getireceği koruma umalım işe yarasın.
Kalıcı çözümün ben, bankaların bu tutumdan vazgeçmesiyle geleceğini düşünüyorum. 10 liraya 5 lira kesinti, mantığa, vicdana, yasaya ters. Faiz gelirleri düşerken hizmetlerden kazanıyor olmayı anlıyorum. Anlamadığım, böylesi fahiş ücretler ile bankalara olan güveni neden yok etmek istedikleridir. Vicdan bir yana, bu resmen akıl tutulması...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA