Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Arayana leb demeden leblebi

Yandex, web'de devrim niteliğindeki yeni arama motoru yaklaşımını bütün dünyaya İstanbul'dan tanıttı. Adalar teknolojisiyle web sayfasına gitmeden kullanıcının ihtiyacı hissediliyor ve işlem seçeneği anında sunuluyor. Yeni sistem internette zaman kaybını önlüyor

Arama motorları, bilginin çığ gibi büyüdüğü dünyanın olmazsa olmaz araçları haline geldi. Doğru bilgiye doğru zamanda ulaşamıyorsanız, başınız belada... Tersinden söylersek, aradığı bilgiye ulaşırken saniye kaybetmeyen, rekabette avantaj sağlıyor.
Yandex, Rus kökenli, Türkiye'de geniş faaliyetleri olan yeni nesil arama motorunun adı. Şirket, Adalar adını verdiği ve "web'de bir devrim!" iddiasıyla geliştirdiği yaklaşımını, bütün dünyaya İstanbul'dan duyurdu.
Yandex CEO'su Arkady Volozh ve Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile bir aradayız. Yalçındağ web sitesi sahipleriyle işbirliği içinde kullanıcıların günlük ihtiyaçlarına hızlı çözüm getirmeyi amaçladıklarını söylüyor.
Adalar projesi, pizza ararken şirketin sayfasına gitmeden hangi boy pizzayı, hangi seçenekle satın alacağınız noktaya sizi taşıyor. Böylelikle kayıp saniyelere son veriliyor. THY kelimesini arayan birinin ya uçacağı ya da online check in yapacağı sezgisiyle yola çıkan Yandex, sitenin ilgili sayfalarına ulaşmak için web'de dolaşmaya gerek duymadan, işlem sayfasını anında ekranda oluşturabiliyor.
Yandex'in dünyada ilk olarak Türkiye'de hayata geçirdiği "Adalar" adlı bu yeni arama platformu, sadece bilgi ve sitelere doğrudan erişim sağlayan bağlantılar sunmak yerine, kullanıcıların ne için arama yaptığını sezip ona uygun çözümler sunma mantığına dayanıyor.
Yandex CEO'su Arkady Volozh, yılsonuna dek 500 firmayla işbirliğine gidileceğini söylüyor.
Web'in bu yeni anlayışı üzerinde 2007'den beri çalıştıklarını ve 1 milyar rublelik (34 milyon $) yatırım yaptıklarını belirtiyor. Yalçındağ'a, "Adalar" hizmetinin ücreti ve Yandex'e katkısını soruyorum: "Kesinlikle bedava olacak. Sitelerin kendi adacıklarını oluşturmalarını sağlayacak, işbirlikleri üzerinden web trafiğini artıracağız."
Kanaatim, bu uygulamaya işini web üzerinden yapan şirketlerimizden daha fazla, e-devlet uygulamalarının ihtiyaç duyduğudur. Şu anda öylesi bakanlık, belediye ve devlet kurumu sitesi var ki bırakın aradığınızı bulmayı, neyin nerede olduğunu anlamanız söz konusu değil.
Bana göre "Adalar"ı öncelikle TÜİK gibi içeriğini sunmamayı marifet sayan kamu sitelerinin öncelikli kullanması gerekiyor. Ülkemin nüfusunu dahi 7 aşamada bulabildiğim TÜİK'in adalar teknolojisiyle daha insana hizmet sunar hale gelebileceğini düşünüyorum.

"ADALAR"
Yandex'in Adalar teknolojisi, işbirliği yapılan her şirketin internette bir adacık oluşturduğu mantığıyla çalışıyor. Teknoloji, kullanıcıların ihtiyaç eğilimleri hakkında da önemli bir bilgi bankası niteliğinde olacak.

YANDEX ÜST YÖNETİMİ...
Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ (solda) ve Yandex CEO'su Arkady Volozh, Adalar'ı İstanbul'dan dünyaya tanıttı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA