Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Karun kadar malın olsa ne fayda...

Dünya hiç bu kadar zengin ve servet dağılımı böylesine dehşet kötü olmamıştı. Bilinen tarih, kutsal kitaplardaki öyküler de dahil, günümüz Karunlarının servetine ulaşamadı. 7 milyar insanın yaşadığı dünyada halen 98 bin 700 Karun yaşıyor. Karun, 2 bin 500 yıl önce Lidya ülkesini yöneten hazineleriyle ünlü Krezüs'ün kültürümüzdeki adı.
Servet araştırmasında dikkati çeken, yarım milyar $ üzeri Karun sayısının 3 bin 100, 100 milyon $'ı geçenlerin de 33 bin 900'e ulaşması... Burada tehlike arz eden, ultra zenginlerin servetindeki astronomik tırmanma oranı... Dünyanın serveti %4.9 artışla 241 trilyon $'a çıkarken, Karunların serveti %6.1 fazlalaşmış.
Wall Street İşgalcileri diye bilinen %99 Hareketi, dünya nüfusunun %1'inin, toplam küresel servetin %99'unu yönetmesi gerçeği üzerine kurulu... Karunların %49'unun yaşadığı ABD'de "yoksullara yönelik Obamacare" odaklı kavganın sebebi, bu gerçekte saklı zaten.
Açlık ile tokluk arasındaki uçurumun bu denli büyüyor olması, gelecek savaşlarının da habercisi gibi... Düne kadar açlardan söz ederken bir coğrafyayı adresliyorduk. Bugün aynı ülkede, aynı kentte, hatta aynı sokakta "ihtişam ve sefalet" yan yana ve bir kıvılcım mesafesine gelmiş durumda.
Karunlar teknolojiyle korunan gettolarda yaşamayı seçiyor. Ancak kalıcı çözümün "komşusu açken uyumamak" olduğu aşikâr. Nitekim aç komşu, tok olana uykusunu haram edebiliyor. Neticede "Karun kadar malı" olanlara bu türkünün ilk satırı cevap olabilir: "Bu dünyada üç beş arşın bezin var."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA