Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Volcker Kuralı

Özeti bankaların alım-satım faaliyetlerine yasak getiren düzenleme... Temmuz 2010'da yürürlüğe giren ABD mali reform ve tüketici yasasının, finansal kuruluşlara dair 619'uncu maddesi... Özetin özeti: Şeytanlık yapma!
Volcker
de ne? Meşhur FED'in eski başkanlarından Paul'un soyadı... Bu kadar tarif&tarih yeter. Bu kural bizi neden ilgilendiriyor; ona bakalım... Küresel kriz, bitmez tükenmez kâr iştahlarının, finansal tiranların doymayan gözünün, kolay kazanç hevesi ve şeytani inovasyonların sonucudur...
Şımarık, tiran gibi davranan bu zihniyete örnek vereyim:
Batışıyla küresel krizin fitilini ateşleyen Lehman Brothers'a hükümet 130 milyar $ kaynak aktarıldığı haftanın sonunda, 80 tepe yöneticisi özel uçakla İngiltere'ye golf oynamaya gidiyordu.
Aradan geçen 5 yılda finansal tiranların, tabandan topladıkları sermayeyi, kendi paraları gibi har vurup harman savurmasını sorguladık durduk. Hatta Wall Street İşgalcileri ile "Yüzde 99" hareketi oluştu ve duran Avrupa'dan çöken uluslara dek sorumluluk, "Yüzde 1"lik finansal tiranlara bağlandı.
ABD, bu kuralı devreye alarak, bankaların, müşterilerinden topladıkları paralarla kafalarına göre trading yapmasını önlemeyi hedefliyor. Tam da bu noktada bizim bankacılık sistemini yeniden sorgulayacağımız dönemden söz edebiliriz.
Volcker Kuralı'nın özüne bakıyoruz: Ticari bankalar ekonominin vazgeçilmezi ise bunlardan beklenen aracılık hizmetleri, spekülatif mahiyette olmamalıdır. Bu bankalar zor duruma düşünce mükelleften toplanan vergilerle kurtarılıyorlar. Kayıp Yıllar 90'larda batan bankalarımızı hatırlayın. Bu yüzden her adımları denetlenmelidir.
ABD'nin devreye aldığı bizim de hızla benimsememiz gereken Volcker Kuralı, finansal tiranların yerli işbirlikçilerini dizginleyebilir. BDDK'nın bu kuralı hızla yerelleştireceğine inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA