Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bu karar hangi Merkez'den?

Elindeki tek araç çekiç ise bütün sorunları çivi olarak görürsün... Oysa Merkez'in alet çantası "sürpriz araçlarla" doluydu. Tek silahın faiz olmadığını savunan bir başkanı da vardı. Ama öyle olmadı... Olağanüstü toplantıda, faizin üzerinden geçirdikleri "gece yarısı ekspresi" ile Durmuş Yılmaz'ı bile geride bırakan şok artış geldi.
Peki, Merkez bunu neden yaptı? Amaç, çıldırtılan kura haddini bildirmek ise "orantısız güç" ile dövize saldırabilirsin. Hatta bu orantısızlığı, faiz lobisine dahi dudak uçurtan düzeye çıkarabilirsin. Maliyetini sorgulamadan önce merakım şudur: "İşe yaradı mı?"
Tıpkı krallar gibi rantiyeler de onlara ne verirsen ver, bunu bir tür "borç geri ödemesi" olarak algılar ve şöyle derler; "daha..." Nitekim dün "200 bin civarındaki Er Ryan'ı kurtarmak için 76.6 milyonu feda eden Merkez'e yönelik, "yeni istekler listesi" oluşturulmaya başlandı. Yüzde 99 olarak bunlara "yüzde 1" diyeceğim, o bile etmiyor bu finansal tiranlar cemaati...
Bu kararın hasadı neredeyse yok gibi. Ama hasarı, inanılmaz boyutta. Para Politikası Kurulu üyeleri evlerine varmadan, bankalar KOBİ'lere kullandırdıkları kredinin faizini %13-15'ten %20-22'ye tırmandırdı bile. Bazıları, Merkez'in ellerine tutuşturduğu faiz baltasıyla binlerce Excel tablosunu daha yüksek niyetlere göre yenileyiverdi.
Merkez'in onca "sürpriz enstrüman" dururken faiz silahını abartarak kullanması, üstelik bu noktaya gelirken piyasadaki hareketlere "seyirci kalmasını" nasıl okumak gerekiyor? İyi niyetle okuma gayretim beyhude çıkıyor maalesef...
Faizi verip kuru kurtardık diyelim... Şu soruyu artık herkesin kendine soruyor olması gerekiyor: Şok faiz artışı ile yavaşlayacak büyüme ne olacak? Şimdiden %4 hayal oldu. Hatta Merkez'e dış merkezlerden yeni "talepler" geldiğinde ve bunlar da kabul edildiğinde, negatif büyümeden (küçülme okunur) söz eden dahi var.
Havuza dalmadan önce derin nefes almak, "iyi" fikirdir. Ancak havuza daldıktan sonra derin nefes almak, "kötü" fikirdir. Tıpkı Merkez'in kur çıldırdıktan "sonra" yaptığı faiz şoku gibi...
Benim kafamı kurcalayan, Türkiye'deki fiyat istikrarının dümeninde hangi Merkez'in olduğudur. Zira bu TCMB tutumu olamaz gibi geliyor bana.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA