Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yeni Türkiye yeni ekonomi

Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yeni bir sayfanın bugünden açıldığını gösteriyor. Dönüştürücü etkisiyle bir yandan Türkiye'nin birikimlerini korumak diğer yanda geleceğe doğru gidişte bir üst vitese geçiş söz konusu olacak.
Küresel krizin mevcut ezberleri alt üst ettiği ve yeni ekonominin giderek siyaseti yenileştirdiği ortamda Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu "yenilenme" talebi, sistemin baş edebileceğinin ötesine taşmıştı. Tam da bu noktada ihtiyaç duyulan "dönüştürücü" dinamiktir ve Erdoğan bunu sağlayacak.
Dönüşüm kavramının benimsediğim bir tanımı var: "Daha iyi bir yarın uğruna, dünü geride bırakmak." Burada düne dair "inkâr" değil, onu geride bırakmak söz konusudur. Bu da zaten son 12 yılın inşasında söz sahibi Erdoğan'ın "aşmak" anlamında geride bırakılacaklar hakkında sağlam ajandası olduğunu söylüyor bize.
Daha iyi bir yarın ifadesini çok önceden kavramlaştırmış hatta bununla yetinmeyip maddi hedeflere dökmüştük. Bu yarın, 2023 hedeflerinin bizzat kendisidir. Fert başına milli gelirin 25 bin $, milli hasılanın 2 trilyon $, ihracatın 500 milyar $, turist başına gelirin 1000 $, Ar-Ge harcamalarının gelirin %3'ü, 60 milyar $ vs... olduğu bir Türkiye... Siyasi ve sosyal hedefler de cabası...
Bugünkü durumu temel alıp cetveli yarına uzatarak ulaşılacak hedefler değil bunlar. Misal milli gelirin 9 yıl sonra "2 bin milyar" $ olabilmesi için her yıl ortalama %10 büyüme gerekiyor. Gezilerle 17 Aralıklarla ülkeyi %5'lerin altında tutmaya çalışan eski zihin yapılarıyla, bunu sağlayamazsınız.
Türkiye'nin zihin yapısında yenilenmeye ihtiyacı var. Yönetim tarzından karar süreçlerine dek her alanda dönüşebilmek için Erdoğan'ın "şans" olduğunu düşünüyorum.
Sonuçta mevcut yapılar içinde yapabildiğimizin sınırlarına ulaştık. Son 12 yılda 3 kat büyüyen Türkiye'nin 2023 hedefleri için farklı vitese geçmesi kaçınılmazdı.
Nitekim Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması, hele ki halkın seçimiyle geliyor olması, 4 temel dönüşüm dinamiği sunacak bize...
1- Gücümüzün esasını oluşturan değerleri KORUMAK,
2- Yeni Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yapıları GELİŞTİRMEK,
3- Köhne, değer üretmeyen iş, ilişki, iletişim ve bilgi süreçlerini BERTARAF ETMEK,
4- Yeni ekonominin yeni zenginlik alanlarını İCAT ETMEK...
Yineliyorum; Erdoğan'ın dönüştürücü etkisiyle "daha iyi bir yarın (Yeni Türkiye) uğruna" dünü, yani eskiyi inkâr etmeyeceğiz, geride bırakacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA