Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

FED ve ECB'yi örnek al yeter

Bugün Merkez'in faiz indirim günü... FED'in her çarşambaya denk getirdiği tahvil alım indirimi gibi, bizim Merkez, politika faizini indirmek için Para Politika Kurulu'nu toplayacak.
Beklenti 50 baz puan... Olması gereken? En az 100 baz puan. Peki neden? Ekonominin çarkına "çomak sokmamak" için faizleri, piyasanın gösterdiği, büyümenin gerektirdiği, yatırımcının beklediği düzeye geriletmek için...
Olağanüstü toplanıp 28 Ocak gece yarısı, 5.5 puan tırmandırılan faizin büyümeyi kemirdiğini gördük. Merkez'in çıkarırken tavşan gibi ama indirirken kaplumbağa hızında davrandığını da...
17 Aralık operasyonu ardından dövizin çıldırma günlerinde geç kalarak böylesi şok artırıma giden Merkez'in indirirken de geç kalması, büyümeyi kemirmeye başladı. 2014'ün ilk çeyreğinde binde 3'lük hız tümseği, Merkez'den geldi.
Bizim Merkez indirmeye direne dursun, dünyanın en büyük merkez bankaları, ekonomik büyümeyi desteklemek için adeta seferber olmuş durumda. Üstelik bizim Merkez Bankası kuruluş yasasının 4'üncü maddesi de bunu emrediyor.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jannet Yellen, bankanın tahvil alımlarını ekimde tamamlayacağını fakat tarihinin en düşük seviyesinde bulunan faizleri ise, ekonomide büyümenin istikrara kavuşması ve istihdam piyasasında kayda değer iyileşme sağlanana kadar artırmayacağını açıkladı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ise Euro Bölgesi'nde ekonomiyi canlandırmak için gerekli adımları atacaklarını ve varlık alımlarına başlayacaklarını söyledi.
Biz de diyoruz ki, Merkez'in bu başarılı örnekleri dikkate alması şart. Aksi halde ikinci çeyrek büyümesindeki "faiz tümseği" daha belirgin hale gelir ve bu kadrosuyla Merkez, tarihe hesap verir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA