YAZARLAR
MELİHA OKUR
MELİHA OKUR
Yazıyı Dinle
İletişim
SMS: MO yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder. (1,60TL) MH:02165317373
BUGÜNKÜ TÜM YAZILARI
Türk bankaları Bağdat'ta fırsat kolluyor!
Hürmüz Boğazı

Türk bankaları Bağdat'ta fırsat kolluyor!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, rotayı çizdi. Dış Ticaret'ten sorumlu Bakan Zafer Çağlayan, "5 yılda 20 milyar dolar" diye hedef koydu. Başbakan Erdoğan, Eylül'de çıkarma yapacak. Türkiye, 26 milyon nüfusa sahip komşusu Irak'ta fırsat penceresi açacak.
Irak, Türkiye için bir fırsat penceresi mi? 17 yıldır Bağdat Fuarı'nı düzenleyen ancak ABD'nin Irak'ı işgaliyle birlikte bu fuarları G.Antep'e taşıyan Forum Fuarcılık'ın sahibi Bilgin Aygül, "Güvenliğin sağlanmasıyla yeniden fırsatlar açılıyor" diye durumu özetliyor. Son bir yılda Irak'a ihracatımız yüzde 53 artarken ülke en iyi 5'inci büyük ihracat pazarımız oldu.
Forum Fuarcılık yıl sonuna kadar Bağdat'ta 6 sektörel fuar yapacak. 1-10 Kasım arasında "Uluslararası Bağdat Fuarı" düzenlenecek. Irak, İran ve Suriye gibi ithal ikameci ülke değil ki. Saddam döneminde ekonomiye tamamen devlet hâkimdi. Petrol ve doğalgaz dışında her şey ithal ediliyordu. Savaş nedeniyle ekonomi kapandı.
Ancak yeni dönemde kamu ve özel sektör birlikte yola çıkıyor. Güvenlik arttıkça Irak'ta yatırım yapanların profili değişiyor.

***

Irak'taki 18 eyalet valisine yetki verildi. Yatırım daireleri oluşturuldu. Ülke yeniden yapılanıyor. Körfez sermayesi ise vakit kaybetmedi. Bağdat'ı yakın takibe aldı. Dubaili bir grup alışveriş merkezi yapmak için harekete geçti. G.Antepli Universal-Acarsan 5, Almanlar, 3 hastane yapacak. Irak'ta yatırım yapmak isteyenler önce Türk müteahhitlerin kapısını çalıyor. Çünkü 6 yılda müteahhitlerimiz Irak'ta 6 milyar 200 milyon dolarlık iş yaptı.
Daha şimdiden 45 Türk şirketi Bağdat'a konuşlandı. Türk bankaları sıraya girdi. Akbank'ın Irak Ticaret Bankası'ndaki dolaylı ortaklığı sürüyor. Ziraat Bankası Bağdat'ta faaliyetini sürdürüyor. Halkbank, İş Bankası pazar araştırması yapıyor. Garanti Bankası'nın hazırlıkları bitti, bekliyor. Katılım bankaları ise arayışı sürdürüyor. Büyük altyapı ve enerji yatırımları için start verilecek. Bankalar kuyrukta, fırsat kolluyor.
Stratejistlere göre: "Irak, şu an dünyadaki en son büyük fırsat!" Nedenleri şöyle sıralıyorlar:
Savaşta yıkılan ülke tekrar inşa ediliyor.
Irak, S. Arabistan'dan sonra ikinci büyük petrol rezervine sahip. Günde 2.3 milyon varil petrol akıyor ama beş yılda bu üçe katlanabilir. İki temel veri bunlar.
Karbon Arenası'nda karşılaştığım enerji diplomatı Mehmet Öğütçü ise Kürt Federasyonu'nu temsil eden "Kuzey" yerine Şiilerin olduğu "Güney" Bölgesi'ne dikkat çekiyor: "Basra, 15 yıl sonrasının Dubai'si olmaya aday. Şimdiden yatırım yapalım. Taşeronluktan kurtulalım. 15 yıl sonra başkasının masasına servis yapan değil, servis alan ülke olalım." Doğru söze ne denir!
Dubai Şeyhi El Maktum bile rotayı çoktan Basra'ya kırmış. Yatırım için büyük arazi almış. Doğal kaynağı olmayan Dubai, El Maktum'un beyni ile geldiği yerde artık duramıyor. Krizden etkilenmiş, gözden düşmüş. Abu Dabi'den kaynak bulmaya çalışıyor. Irak, Körfez'in bile dengelerini değiştiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın

Yazarın Önceki Yazıları
1 krediye 6 dolar ödedi! ( 13.08.2009 )
Karbon kredisi ve fonları geliyor! ( 11.08.2009 )
Bu kadar doğalgazı ne yapacağız? ( 08.08.2009 )
Aman darbe yemeyelim! ( 06.08.2009 )
Davul zurnayla koruma yapılır mı? ( 04.08.2009 )
Destek yok övgü çok! ( 01.08.2009 )
Zürefanın düşkünü, beyaz giyer kış günü ( 30.07.2009 )
9 kalemde neyi koruyoruz? ( 28.07.2009 )
'Şimdi yeni bir şey söylemek lazım' ( 25.07.2009 )
Üç yıldız ülke ( 23.07.2009 )
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol