Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tekel işçisi, Bakan Dinçer'in notunu kırdı

Her gün gündem değişiyor!.. Her dakika kafam karışıyor. Belirsizlik diz boyu. Abartı yok, kimse birbirine güvenmiyor. Kurumlar ve insanlar arasında güvensizlik ve şüphe tavan yapmış. Oysa yurdum insanı huzur peşinde koşuyor. Derdi belli, ve istiyor. Türkiye, 2007'den bu yana istikrara hasret kalmış. Üstelik başta Irak olmak üzere çeşitli risklerle karşı karşıyayız!..
Acaba bu durumdaki bir ülke stres testine girse sonuç ne olur?
Siyasi istikrar analizi yapan şirketlerden siyasetçimiz ve ekonomimiz kaç puan alır?

***

Hiç tartışmasız verileri gecikmeli yayınlasa bile dünyada en iyi siyasi istikrar analizini yapan kurum Dünya Bankası. 180 ülkede 7-8 başlıkta 100-150 parametreyi inceliyor. Borç verdiği veya vereceği ülkenin istikrarına bakarak küresel mali piyasaların altyapısını oluşturmaya çalışıyor. Bugünlerde kendilerine "küresel şişman kediler" denilen CEO'lar ve onların yönettikleri kurumlar ise ağırlıklı olarak Economist Intelligence Unit (EIU) ile World Economics Forum'u (WEF) izliyor.
O yüzden geçen hafta boyunca Davos'a boşuna akın etmediler! Davos'ta "küresel kapitalizm" sorgulandı.
Küresel kapitalizm yeniden düşünülecek, yeniden tasarlanacak ve yeniden yapılanacak.
Davos'un özeti bu...
***

Türkiye'nin uluslararası standartlarda siyasi istikrar analizi yapan yerli tek bir şirketi var: S Bilişim. Bu şirketin raporlarını düzenli okuyorum. S Bilişim, iki ayda bir kabineye not veriyor. Bakanların performansını ölçüyor. Ayrıca Türkiye'yi stres testinden geçiriyor.
Son çalışmasını ilginç buldum.
Türkiye, 2009'da az bir farkla bile olsa ekonomide stres testinden sınıfı geçmiş. Ama siyasette sınıfta kalmış. Öyle ya, acaba bu durum hükümetin karnesini nasıl etkilemiş?
Baştan belirtelim. İki bakan kötü performans sergiliyor.
Biri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer. 45 gündür sokaklarda yatan ve 4-C statüsünde çalışmaya karşı hak arayan Tekel işçileri Dinçer'e dip yaptırmış. Notu kötü olan diğer bakan ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin. Kurumlar arası ilişkilerde sorun var. Ayrıca bakanlık bürokrasisi ile ilişkilerde durumu parlak görünmüyor.
İşin sırrı iletişim...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA