Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bu takım iş yapar mı?

Türksiyaseti bir viraja girdi. Kendini yenileyen ana muhalefet partisi arkasına aldığı rüzgârla seçim maratonuna hazırlanıyor. Yenilenen CHP'nin vitrini Türkiye'nin umudu olabilecek mi? Bu soruya yanıt ararken gördük ki, CHP yine yapacağını yaptı. En güçlü olduğu dış politika alanında kendi kalesine gol attı. Parti Meclisi'ne dış politikayı bilen bir kişiyi bile almadı.
Acaba ekonomide ne yapacak?
Sürekli yoksulluk ve işsizlikle boğuşan Türkiye'nin sorunlarını çözebilecek mi?
Küresel krize karşı nasıl duracak?
Küresel sermayeyi Türkiye'ye çekebilecek mi?

***
Baştan belirtelim.
CHP'de ekonomiyi bilen iyi bir takım var.Kaptan, eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak.
Rakamların dilinden anlıyor. Sakin kişiliğiyle saygı duyulan bir analizci. Uzmanlık alanı maliye olan Prof. Dr. Hurşit Güneş'i anlatmaya gerek var mı? Finans ve bankacılık sistemi ile sıkı diyalog halinde.
Gökhan Günaydın, tarım ve hayvancılık sektörünün bir bileni... Reel sektörden gelen sanayici Umut Oran, hem emeğe saygılı bir patron, hem de hayvan haklarına...
Bolu'daki fabrikasında bulunan hayvan barınağında 15 sokak köpeğine bakıyor.
Bir de bu takımda sosyolog Sencer Ayata var. Kentleşme ve ekonomi modeli yaratmak için iyi bir seçim.
Açıkçası bu takım iş yapar!..

***
Ancak lego eksik. Enerji ve bankacı ayağı kopuk.
Enerji ve finans deyip geçmeyin! Büyük pasta burada... CHP, kömüre, madene, güneşe, rüzgâra, kısacası yenilenebilir enerjiye önem verecek. Acaba boru hatları, nükleer enerjiyle ilgili ne diyecek? İran'la nükleer takas konusunda yolculuğu nasıl yorumlayacak?
CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Sanayicimi koruyacağım, kayıt dışıyla mücadele edeceğim. Doğu ve Güneydoğu'ya fabrika kuracağım!" diyor.
Etnik şiddet bitmeden Doğu ve Güneydoğu'da kim ne yapabilir? CHP, korumacılığa cankurtaran simidi gibi sarılacağının sinyalini veriyor. Dünya ekonomisinin daraldığı bir dönemde, korumacılık neyin nesi? Korumacılık geçici bir dönem Türkiye'yi sanal cennete çevirir. Ancak rekabet gücümüzü bitirir.
Üretim çakılır. Darboğaza gireriz!
Bu politika geçici de olsa MÜSİAD'ı ihya eder, TÜSİAD'ı da toz duman...

***
CHP fabrika yapacak. Esnafa kredi verecek. Adres belli... Piyasaların rahat işlemesini sağlayan kamu likiditesine göz dikilmiş. Demek ki kamu bankalarındaki kaynak mali piyasadan çekilecek. Bu durum Merkez Bankası'nın etkinliğini sıfırlamaz mı? Ekonominin dilini değiştirmez mi? İki dakikada Türkiye ekonomisini okuyan Reyting şirketleri ve yatırım bankaları engellenir. Mali piyasalar dümdüz olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA