Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tarihe tanıklık etmek

Bu ülkeyi kadınlar değiştirecek. Tıpkı, 86 yaşındaki 'Nilüfer Teyze' gibi... Nilüfer Üstel, sıradan bir kadın değil.
Yıllardır avukatlık yapıyor. Hâlâ davalara girip çıkıyor. İki ay önce, önemli bir tahliye ve icra davasını kazandı. Arabasını kendisi kullanıyor. İki çocuğuna rağmen tek başına yaşıyor. Mücadele etmeyi seviyor.
Nilüfer Teyze'yi bu kadar güçlü kılan, geçmişi... Annesi ve babası bir "mübadele çocuğu."
Lozan Mübadelesi'ni idare eden altı kişiden biri olan Avukat İsmail hakkı Kobakoğlu'nun kızı.
Kavalalı İsmail Hakkı Kobakoğlu, Kurtuluş Savaşı'nın isimsiz kahramanlarından. 1914- 1924 arasında Yunan Kralı'nın partisi Gunaris'den Drama Milletvekili olmuş, 15 Türk milletvekilinden birisi. Gunaris Partisi, 15 Türk milletvekili sayesinde Yunanistan'ın Birinci Dünya Savaşı'na girmemesini bile oylatmış...

***

Kobakoğlu, o zor dönemde Türkler'e değil, Yunanlılar'a da yardım etmiş. 1924'te mübadelede Samsun'u Kavala'ya, Kavala'yı Samsun'a taşımışlar. İsmail Hakkı Bey, kucağında kızı Nilüfer Üstel ve diğer dört çocuğuyla birlikte Samsun'a gelmiş.
Yıllar sonra torunu Leyla Üstel Çağatay, dedesinin el yazılarını kitaplaştırdı. İkinci baskısı yapılan ve Yapı Kredi Yayınları'ndan "Bir Mübadilin Hatıraları" adıyla yayınlanan kitap, Yunanca'ya da çevrildi.
Kitapta ortak tarih, dönemin Kavala'sı, tütün tüccarlığı yapan avukat bir işadamının çektiği çileler anlatılıyor.
***

İşte bu emek sonuç verdi.
Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitzisis'in teklifi ve Belediye Meclisi'nin oy birliğiyle Nilüfer Teyze'ye ve 17 yaşında bu şehire gelip, tütün ekimiyle uğraşan babasının anısına işadamı Osman Kavala'ya "Fahri hemşehrilik" unvanı verildi.
87 yıldır siyasetçilerin yapamadığını, ikisi Türk, üçü Yunanlı beş kadın 20 yılda yaptı. Her şey 1990'ların başında Gina, Niki, Yuanna ve Leyla'nın buluşmasıyla başladı...
Gina Mamidakis Yunanistan'ın en güçlü iş kadını. Otelleri, petrol şirketleri var. Kendisi, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un Türk Yunan İş Konseyi Başkanlığı'nı yaptığı bir dönemde Koç'un yardımcısıydı.
Bu dönemde Üstel'le tanıştı. Dedesinin öyküsünü dinleyince onu vakit kaybetmeden, dedeleri aynı tarihe tanıklık eden Niki Tzavella ve Yuanna Gregorsyadis'le buluşturdu. Dört kadın kafa kafaya verdi, ortak geçmişe sahip çıktı. Kavala tarihine damga vurdular.
Niki, Avrupa Milletvekili, Brüksel'de çalışıyor. TekfenBank'ın büyük ortağı olan Eurobank'ın sahibi amcası, Hazar boru hatlarının mucidi Nicolas Gregorsyadis'in kızı olan Yuanna, hayatta değil. İki Türk'e ilk kez fahri hemşehrilik verildiğini göremedi...
Olay Yunanistan tarihinde bir ilk...
Tarihe tanıklık etmek güzel.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA