Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Borsayı uzmanı anlatsın

Vatandaş Ahmet, Datça'nın bir köyünden internet vasıtasıyla hisse alıyor, hisse satıyor. Oturduğu yerden para kazanıyor, para kaybediyor...
İster istemez merak ediyor, "Bu yıl borsada işler yolunda gidecek mi diye..." Konu bu kadar hassas, bu kadar yaygın olunca, işte bu merak edilenleri, 22 yıldır borsanın nabzını tutan uzmanına sorduk.
Uğur Yılmaz, hisselerin geleceğini öngörür. Onu uzman yapan ise nadiren yanılmasıdır. Kendisine, yanılma payı dahil 22 yılı sorduk.

***
İşte sorular ve yanıtları...
İMKB yıla nasıl başladı?
Dünya borsalarında olduğu gibi yükselerek başladı. Fakat yurtdışı piyasalara göre yükseliş zayıf. Nedeni, geçtiğimiz haftalarda banka hisselerindeki yoğun yabancı satışı...
Kurdaki artışın bir nedeni de bu değil mi?
Elbette. Türk piyasası yurtdışından çok daha önce yükselmişti, şimdi aradaki fark kapanıyor. Geçtiğimiz yılın son iki ayında yabancı yatırımcı, portföyündeki banka hisselerini bir miktar boşalttı. Bu, piyasada gevşemeye yol açıyor.
Bu yıl hangi hisseler öne çıkar?
Daha çok sanayi sektörü öne çıkacak. 2009 ve 2010'da kriz vardı. Büyüme, istihdam yoktu. Ülkeler cankurtaran simidi gibi para politikasına sarıldı. Borsalar ve emtialar yükseldi. 2011'de makro ekonomik veriler düzelme sinyali veriyor. Yatırımcı, sanayi hisselerini tercih edebilir.
Her şey kötü iken borsaların iyi olması tuhaf değil mi?
Uzun süredir borsalar serbest piyasaya uygun davranamıyor ki! Merkez Bankaları piyasa oyuncusu oldu...
İMKB dahil, borsalarla ilgili orta vadeli öngörülerde bulunmak zor. Ancak makro veriler düzelirken, borsalar da satışa hazırlıklı olmalı.
Artık sürekli ralli olmayacak. Karşımıza dalgalı ve bölgesel farklılıkların olacağı bir piyasa çıkacak.
Merkez Bankası'nın elini bu kadar açması doğru mu?
Değil!.. Nedense, "Yılın en iyi Merkez Bankası Başkanı" seçilen başkanlar, hep hata yaptılar, hep ödüllendirildiler.. En büyük hata, zamanında faizleri hızlı bir şekilde aşağı çekmemekti.
Kaymağı kim yedi?
Ağır ağır ve sürekli inen faiz, memlekete değil, yabancıya, sıcak paracıya ve bankalara yaradı.
Geçen haftaki indirim de dediğimizi teyit ediyor. Dünyada reel faizler sıfıra giderken, biz, iki yıl boyunca çok yüksek faiz ödedik...
Kriz bitti mi?
2008-2009 krizi mortgage ile başladı. Dayanak varlık, ev fiyatlarıydı. Soru şu, "Kriz bitti diyoruz, ev fiyatları arttı mı?" Fiyatlar artmadı, hisse senetleri ve emtialar arttı. Şimdi dayanak varlık, hisse senetleri üzerine inşa ediliyor. Bu da spekülasyonu tetikler. Uyarı bizden!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA