Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Öneri bizden ekonomi seansı G-20'den!

Kriz mağlubu gelişmiş ülkelerin ilacı büyüme. Nefes aldıracak enflasyon ise ballı çörek. ABD, Japonya, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya için büyüme artık tatlı rüya.
ABD, bu yıl yüzde 2.8 büyüyecek. Geçen yıl yüzde 3.5 büyüyen Almanya, hayal kırıklığı yarattı; büyüme tahmini 2.8.
Paranın ekseninin kaydığı bir ortamda gelişmişlerin rüyası, gelişenlerin kâbusu olacak!..
Krizin yıldızı Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ise güzel bir öykü yazıyor. AB'deki batık ülkelerin toplam 708.8 milyar euroluk borcu, öyküyü daha da güzelleştirecek. Pek çok marka şirket, dev bankalar yok pahasına satılacak. Bu defa, üret-sat stratejisi izleyen Çin gibi ülkelerin başına talih kuşu konacak. Zaten ABD'nin tatlı cadısı, bankacılık analisti Meredith Whitney, işin farkında, "Temettü dağıtmayı bırak, denizaşırı satın almalara bak!" diye finans dünyasını uyarıyor.
Ekonomik milliyetçilik tırmanacak!..

***

Büyük buhran aşılamıyor...
Reyting şirketleri ABD'nin kamu borcu için uyarıda bulunuyor. Borç, İkinci Dünya Savaşı'nın maliyetini geçmiş...
Hal böyleyken ekonominin patronu ne diyor? Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın tespit ve öngörülerine dikkat çekelim:
Geçen hafta büyükelçilerimizle bir araya geldik. Onlara, "Avrupa'da marka ve müşteri yapısı sağlam mali açıdan zayıf şirketleri hemen bildirin. Şirketlerimize pas edelim" dedim.
10-20 yıl sonra Almanya, Fransa ve İngiltere'nin sanayideki üstünlüğü şöyle ya da böyle kaybolacak. Onlar kaybederken yanı başında Türkiye var.
Fransa, G-20'nin dönem başkanı oluyor; Fransızlara "Aynen AB Büyükelçileriyle olduğu gibi G-20 elçileriyle de bir araya gelelim" dedim. Hafta başı 17-18 büyükelçiyle ekonomi seansı yaptık.
ABD ve Avrupa'da olup bitenler kaygı verici.
AB'ye ortak yaptırım mekanizması gerekiyor.
AB, 2013 sonrasında ülkelere verilecek desteklerin, diğer borçlardan üstün olacağını açıkladı. Kamuoyu rahatladı.
Ekonomisi sorunlu ülkelerin bonolarını elinde tutan yatırımcılara "maliyetin bir kısmını ödeyin" diyerek kısmi temerrütün yolu açıldı.
Bu ya acemilik, ya da iş bilmezlik...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA