Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sıcak paracıların güvenli limanı

Notçu Fitch, ABD'nin AAA notunu teyit etti. "ABD ekonomisinde büyüme ivme kazanıyor. Parasal genişlemeye ihtiyaç yok, sorun da yok" dedi.
Demek ki notçu Fitch ile ABD Merkez Bankası FED, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile aynı fikirde değil.
FED ve Fitch göremedi ama bizim MB gördü(!)
Tezi şuydu: "FED para basacak. Öyle bir durgunluk olacak ki, tedbir almalıyız."
Hemen karar aldı, faiz koridorunu genişletip, dolara müdahale etti. 2003'ten bu yana "Fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele" dedi.
Enflasyon hedeflemesine geçti ama bu kez "finansal istikrar önemli" diyerek enstrümanları farklı rotaya çevirdi.

***
Çevirsin, sakıncası yok.
Fakat 1 dolar eşittir 1 eurodan oluşan kur sepeti 1.80'den 2.18'lere kadar çıktı. Mali sistemde taşlar yerinden oynadı. Oynaklık arttı. Kafalar karıştı. Uluslararası standartlara göre bir ülke parası yüzde 25 değer kaybederse ayrı bir izleme modülüne girer.
Elbette küresel çalkantılardan etkileneceğiz ama ekonomide yapısal sorunlar dışında çok büyük bir problem yokken niye durduk yerde sorun yaratıldı?
***
Üzüm yerken bağcıyı dövenlerden değiliz. MB'nin kararlarının ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu zamanla göreceğiz. İlke olarak ne MB'yi alkışlıyoruz, ne de yeriyoruz, sadece izliyoruz.
Sermaye fukarasıyız. İç tasarruflar yetersiz. Büyümek; iş ve aş için sıcak paraya ihtiyaç var.
Tartışmasız büyük para sahipleri için ABD her şeye rağmen güvenli liman.
Para, İran, Irak, Suriye'den ve bazı Ortadoğu ülkelerinden kaçıyor. Güvenli liman arayışı sürüyor. Kim, riskli bölgede parasını tutar ki! Altına endeksli İsviçre Frangı en güvenilir para.
***
Gelin görün ki bulunduğumuz coğrafya, nedense İsviçre'ye itibar etmiyor! "ABD" diyor ve şimdilik Türkiye'yi cazip buluyor. İddia o ki, 20-30 milyar dolar sıcak para Türkiye'ye rotayı çevirdi. Bu cari açığın üçte biri demek.
Eğer Türkiye panik yapmaz ve süreci doğru yönetirse parayı çeker.
Küresel buhran da Türkiye'yi belki o zaman teğet geçer.
MB buna ne der?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA