Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İki millinin birbirinden haberi yok

Enerji demek, dış ticaret, ekonomi, diplomasi, siyaset, savunma demektir!..
Enerji gücü olmadan asla büyük ülke olamazsınız! Ne yazık ki böylesine hassas bir konuda ülke olarak hâlâ makro bakış açımız yok. Enerjide ne dünya şampiyonu ne de bölgesel şampiyonlar yaratabildik.
Şampiyon olmak için ille de petrol ve doğalgazımızın olması gerekmiyor. Çin ve Japonya'nın da petrolü yok ama enerji şirketleri dünyada cirit atıyor.
İşte Socar, Petronas, Aramco ya da ENI.
Bu şirketlerin tümü ülkelerinin dünya şampiyonu.
Dedik ya, henüz şampiyonumuz yok ama milli otoritelerimiz var. Birinin adı TPAO. Durmadan kuyu kazıyor. 50 bin varil petrolü zor çıkarıyor. Dünyanın parası harcandı. Bugüne kadar petrol bulmak için çırpındı. Sıfıra sıfır, elde var sıfır. Çıkan miktar Türkiye'ye yakışmıyor. Petrolde arama işi ballı börek. Türkiye olarak ballı börekten payımıza düşeni almalıyız.
Petrolü taşıyan diğer milli şirket Botaş ne yapsın? Taşıma suyla değirmen döndürüyor.

***
Peki, nasıl başaracağız?
TPAO nasıl yapılanacak? Botaş ile eşgüdüm nasıl sağlanacak?
Bugüne kadar TPAO'yu yeniden yapılandırmayı çok konuştuk ama hep ihmal ettik. Sonunda Enerji Bakanlığı harekete geçti. İki ay önce düğmeye bastı. TPAO'yu yeniden yapılandırma adına yeni bir model hazırladı. Buna göre TPAO, özel sektör mantığıyla holding gibi yönetilecek.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Uluslararası petrol projelerinde boy gösterecek bir şirket için çalışmayı bitirdik, TPAO'yu tamamen özerk hale getirip THY modeliyle yönetip, halka arzını planlıyoruz" diyor.
Fakat Botaş'ın bu bütünlük içinde ele alınmaması kafaları karıştırdı.
TPAO ve Botaş'ın birlikte olması, arz güvenliği açısından rahatlık, arama üretimde eşgüdüm sağlar. Enerjide ölçek ekonomisine geçeriz. Türkiye olarak ilk kez bir milli şampiyon yaratırız.
***
Bilmem haberiniz var mı?
Bir haftadır 14 milyar metreküp gazın aktığı Batı Hattı'nda vana kapalı.
Botaş 4 Eylül'de, "Suyun çiğnenme noktasını yükseltiyorum" diyerek vanayı kapatmış. Normalde gazı depolayıp, yeniden depoyu doldurmak istiyor. Fakat TPAO'nun yeraltı deposu da bakım ve onarımda. Botaş'ın haberi yok. O yüzden TPAO gazı alamıyor.
Buyrun, birbirinden habersiz iki milli enerji şirketi! Üstelik sorun bununla sınırlı değil!
TPAO'nun yeniden yapılanmasıyla ilgili hazırlanan model, daha Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gelmedi ama muhalif kurumlar sıraya girdi.
Kulislerden yansıyanlara bakılırsa, Hazine Müsteşarlığı modele kırmızı kart gösterecekmiş. Acaba DPT ne diyecek? Hazine ve DPT, kontrolü elinden kaçırmak istemez.
Hazırlanan model Başbakan Erdoğan'a sunulacak.
Son sözü Başbakan söyleyecek!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA