Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Büyük Türkiye borsası!

Hey gidi hey! Dünya borsalarında 1990'larda esen konsolidasyon rüzgârı unutulur mu? Atina, Avustralya, Deutsche, Hong Kong, İspanya, Londra. Lima, New York, Osaka, Singapur, Brezilya, Meksika, Şikago, Viyana, Yeni Zelanda borsaları şirketleşti. Hatta gidip borsalara kote bile oldular...
Bombay, Güney Kore, Hindistan Ulusal Menkul Kıymetler Borsası, İrlanda, İsviçre, Lüksemburg, Oslo, Tayvan, Tel- Aviv, Tokyo Mısır, Suudi Arabistan, Malta
gibi borsalar, kâr amaçlı özel şirketler olarak varlığını sürdürüyor.
Aracı kurumların sahibi olduğu Arjantin, Filipinler, Şanghay ve Şenzen borsalarını yabana atmak mümkün mü?
Dünyada kâr amacı gütmeyen çok nadir borsa kaldı; tıpkı Güney Kıbrıs, İMKB, Tayland, Amman gibi. Bu borsalar arasında İMKB'nin farklı bir özelliği vardı. Kamu tüzel kişiliğine sahipti ama özerkti.
Az gittik, uz gittik.
27 yılın sonunda İMKB'yi KİT'e dönüştürdük, devletleştirdik. İMKB başkanı ve üç yönetim kurulu üyesini bundan böyle siyasi otorite atayacak. İMKB bu haliyle artık dünyada tek!..

***

Komşumuz Rusya dersini çalışıyor. Bir ölçüde rakibi Brezilya'nın yaptığını yaptı. Hem vadeli işlemler, hem de hisse senedi piyasasını birleştiren Brezilya'nın dev birleşmesini model aldı. Rusya bunu başarır mı? Yorum yapmak için erken. Fakat rakiplerini yakalamak istediği kesin. Her konuda olduğu gibi şimdi de borsası kanalıyla bölgesel liderliğe oynuyor. Kısa bir süre önce bazı borsalarını tek çatı altında topladı. Bölge ülkelerine, "bana gelin" mesajı verdi bile.
İşte bu birleşme, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Vedat Akgiray'a yetti. Şimdi "Tek Borsa" diyor başka bir şey söylemiyor. Hedefi, büyük Türkiye Borsası'nı yaratmak. Devletleşen borsada yeni bir yolculuğa çıkmak.
***

Peki, Türkiye'ye tek borsa yeter mi?
Çoğu uzmana göre niye yetmesin!
Siyasetçinin gücüyle İzmir'de kurulan VOB'un durumu, fazla söze gerek bırakmıyor. Yıllardır Türkiye'ye zaman kaybettiren VOB-İMKB çatışması ortada. Tek çatı altında buluşan bir borsa daha etkin çalışır. Daha çabuk karar alır. Hızı ve gücü yakalar. Tek çatı altında buluşmak İMKB'nin yapısını daha çağa uygun hale getirir. İMKB de böylece yapması gerekeni yapar. Uluslararası ilişkiler açısından daha etkin bir konuma gelir. Bölgede satın alma yoluna gider ve Avrasya'nın kârlı şirketlerinin gözdesi olabilir. TeliaSonera'nın Orta Asya'daki en kârlı GSM şirketi Kazakcell, Londra yolcusu. Niçin İMKB'ye gelmesin? Bu soruya Kcell CEO'su Veysel Aral, "İMKB'de bürokrasiyle uğraşmak istemiyoruz" diye yanıt veriyor.
İtibarlı borsa yaratmak hava atmakla olmuyor.
"İstanbul'u finans merkezi yapacağım" diyen ekonomi yönetimine, SPK Başkanı Akgiray ile İMKB Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan'a duyurulur!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA