Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Büyük ortak: Kaos bitmeli

Perşembe akşamı Turkcell'in ortağı Rus Altimo'ya Londra'da Privy Council'den bir haber geldi! Haber, Britanya Virgin Adaları'ndaki Temyiz Mahkemesi'nin 5 Aralık 2011'de aldığı ve Çukurova Holding'in 5 Mart'ta 1.4 milyar dolar teminat yatırmasını öngören kararla ilgiliydi. En üst mahkeme, "Ben de görüş bildirmek istiyorum" dedi.
Bu ne demek?
Privy Council, 1.4 milyar dolar için ayrı duruşma talep etti.
Böylece Turkcell'in Türk ortağı Çukurova Holding şapkadan tavşan çıkaramadı ama geçici de olsa derin nefes aldı! Rus Alfa ise birkaç ayda geleceği tahmin edilen son kararı beklemeye başladı.

***

Turkcell'de 2005 ilkbaharında başlayan ortakların hisse kavgası bir türlü bitmiyor. Kamuoyunda da, "Turkcell Türkiye'nin markası, Türk kalmalı!"söyleminin dozu artıyor. Üç ortak, TeliaSonera, Altimo ve Çukurova, şimdi ortaklık sözleşmesini revize edecek. En az üç ya da daha fazla bağımsız yönetim kurulu üyesi seçecek. Ama hiçbir şey belli değil.
***

Turkcell'de bir yıldır genel kurul yapılamıyor. 3.2 milyar dolar nakiti olan şirket yatırımcısına 2.5 milyar lira temettüyü bir türlü dağıtamıyor. Ortaklar arasındaki sorunun çözümü zor. İskandinav TeliaSonera, 6 ay önce ICC'de tahkimi kazandı. Çukurova'dan 932 milyon doları tahsil edecek. Bu da faiziyle 1.2 milyar doları buluyor. Çukurova ICC kararını kabul emiyor. Parayı nasıl ödeyeceği belli değil! TeliaSonera, uluslararası arenadaki Çukurova şirketlerini araştırıyor. Henüz 1.2 milyar doları karşılayacak bir aktif bulamamış.
Turkcell'de kaos nasıl bitecek?
Bu defa TeliaSonera Avrasya Bölgesi Başkanı ve Turkcell Yönetim Kurulu üyesi Tero Kivisaari ile konuştuk. TeliaSonera şapkasıyla sorularımızı yanıtladı.
TeliaSonera, 1993'te Turkcell Holding'de yüzde 48 hisseyle Çukurova'yla beraber yola çıkan bir küresel şirket.
***

Kivisaari, Çukurova ile iyi kötü günler geçirdiklerini ama 2005'te çıkan sorunu çözemediklerini, tahkime gittiklerini ve diğer ortak Altimo ile anlaşmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.
Acaba iki yabancının anlaşması Türk ortağı, devre dışı bırakma operasyonu mu?
Kivisaari, "Turkcell İletişim'de yüzde 38 hisseyle büyük ortağız. Şirketin zararını istemeyiz. 'Kötü yabancılar Turkcell'de kötü şeyler yapıyor' yaklaşımı doğru değil. Şirketin yüzde 35'i de halka açık. Bunun yüzde 80'i de yabancı fonlarda. Sadece bir ABD'li fonun hissesi yüzde 5. Alfa ve Çukurova, diğer ortaklar" dedi. Arkasından ekledi: "Turkcell Türk şirketi, Türk insanına iş veriyor. Müşteri Türk halkı. O yüzden buraya geldik. Hangi ülkeye gidersek gidelim, o ülkenin regülasyonuna tabi oluruz. Finans ve teknolojiyi verir, yerel davranırız. Artık Turkcell'de kaos bitmeli. Genel kurul yapılmalı."
Haydi hayırlısı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA