Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Trabzon Türkiye'nin dişine dokundu

Başbakan Erdoğan Urumçi'deyken biz de O'nun kalbinin attığı yerdeydik. Rize ve Trabzon'a gittik. Nurtopu gibi "süper teşvik" yasamız çıktı. Erdoğan'ın hemşehrileri yasadan memnun mu? Girişimciler bölgeye ilgi gösterir mi? İki il cazibe merkezi olur mu? Öğrenmek istedik. Bu iki il çok göç verdi bugüne kadar. Ama Trabzonlular kararlı. Şehirde kalıp illerini geliştirmek istiyor. Trabzon sıradan bir yer değil ki! Ciddi bir ticaret merkezi. Gürcistan'dan Azerbaycan'a, Rusya'dan Ukrayna'ya, İran'dan Irak ve Suriye'ye kadar geniş bir bölgenin nabzı Trabzon'da atıyor.

***

Bölge ülkelerinden insanlar alışveriş için soluğu Trabzon'da alıyor. Şehirden bu ülkelere doğrudan uçak seferleri var. Ancak Suriye'deki yüksek gerilim Trabzon'u etkilemiş. Bu yetmezmiş gibi Gürcistan Türk mallarına kota uyguluyor. Alışverişe gelenlerin sayısında düşüş var. Irak ve Suriye'deki ticari soğuma yavaş yavaş İran'a dönüyor. İran'a taşımayı Trabzonlu nakliyatçılar yapıyor. Mesele bu.
Ortak çıkar para değil, nitelik ve teknoloji olunca, dünyanın her yanından girişimciler kolayca buluşuyor. Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi bölgenin teknoloji üssü olma yolunda...
***

AGS Medikal'in knowhow'ını Güney Kore'den aldığı, 5 milyon liraya kurulan yapay diş kökü ya da implant fabrikası bir ilk. İnşaat mühendisi Devrim Serçe ile iki oğlu, diş hekimi Altuğ ve Bilkent İşletme mezunu Görkem Serçe'nin ortağı olduğu bir aile şirketi. Serçe kardeşler, implant alanında distribütörlük yaparken yatırımcılığa soyunmuş. Uluslararası bir şirketin genel müdür ve mühendisini transfer edip, sonra da yer olarak Beşikdüzü'nü seçmişler.
Genel Direktör Görkem Serçe, "Trabzon'u ulaşım kolaylığı, doğası ve turistik yerlere yakınlığı nedeniyle tercih ettik" diyor. Nisan 2011'de tahsis edilen altı dönüm arazide fabrikanın temeli atılmış. İnşaat temmuzda bitmiş. Bir ay sonra da üretim başlamış.
Üç yılda toplam yatırım 15 milyon TL'ye çıkacak. Hedef, bu yıl Türkiye pazarındaki payı yüzde 20'ye, 2013'te de yüzde 60'a çıkarmak. Trabzon Türkiye'nin dişine dokundu. 22 çalışanın tümü Beşikdüzülü. Onları Güney Koreliler eğitiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA