Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Turkcell kendi içinde dört çekemiyor

Az gittik, uz gittik! Türkiye'nin tek yenilikçi şirketi Turkcell'in üç ortağı arasında yedi yılda tavan yapan paylaşım kavgasını izledik. Ancak Turkell'de geri sayım başladı. Üç ortak bu ay içinde Londra'daki Kraliyet Danışma Meclisi'nin (Privy Council) açıklayacağı ara kararı bekliyor.
Privy Counsil, ya daha önce Batı Karaip Adaları'ndaki yerel mahkemenin aldığı karara uyup, "Çukurova, Altimo'ya 1,4 milyar dolar tazminatı yatırsın" diyecek! Ya da "Temyizde devam eden bir dava var. Bu davanın sonucunu bekleyeceğim" deyip ara karar almayacak. Karar ister çıksın ister çıkmasın, Turkcell, geri dönülmez bir yola girdi. Çukurova'nın, "TeliaSonera ve Altimo, Turkcell'i MegaFon Holding şemsiyesi altına sokmak istiyor" diye kendini paraladığı MegaFon kavgasında düğüm çözüldü.

***

Altimo, üç hafta önce MegaFon'daki yüzde 25 hissesini Özbekistanlı ortağı Usmanov'un şirketi AF Telecom'a satttı. TeliaSonera ise yüzde 44 pay sahibi olduğu MegaFon'daki hissesinin yüzde 9'unu nakit karşılığında AF'ye verdi. AF'deki payı yüzde 25'e inene kadar bu satış sürecek. Telia Sonera ve AF, hisselerinin bir bölümünü de Londra Borsası'nda halka açacak. Böylece MegaFon'da yüzde 35 paya sahip olan AF, yönetici ortak, TeliaSonera ise operatör ortak olarak yoluna devam edecek.
Peki, bu yeni durum Turkcell'i nasıl etkiler?
TeliaSonera Başkanı Lars Nyberg, "Altimo ile Turkcell'deki yönetişim problemlerinin çözümü için birlikte yürüttüğümüz çalışmaları ve ortaklığımızı daha da güçlendirerek devam edeceğiz. Turkcell'in Türkiye'de ve dünyadaki potansiyelini arttırmaya odaklanacağız" diyor. Rusya'nın ikinci büyük telekom şirketi MegaFon'daki yapılanma hem bölgesel GSM pazarında liderlik dengelerini değiştirecek, hem de Turkcell'de izlenen stratejiyi!..
***

Yabancı sermaye bir ülkede ekonomik ve politik istikrar ister. Şirket ortağı olan yabancı da Türk Ticaret Kanunu'na uygun davranış bekler. Haklı olarak yerli ortak da güven arar. Turkcell'de bunların hiçbiri olmamış görünüyor. SPK'nın bağımsız yönetim kurulu üyeliği düzenlemesi bütün şirketlere uygulandı. Ama bir tek Turkcell'e uygulanamıyor.
Üç ortak aralarında yeterli aday belirleyip SPK'ya bildirememiş görünüyor. S
PK'nın bağımsız yönetim kurulu belirlenmesi için verdiği süre 9 Haziran'da doluyor. Bir ay içinde ortaklık sözleşmesinin revize edilmesi gerekiyor. Hiçbir şey belli değil. Bir yıldır yapılamayan genel kurul, ortaklara dağıtılamayan milyarlarca lira temettü; İMKB 30 Endeksi bile ödenecek temettünün büyüklüğünden dolayı düzgün belirlenemiyor.
Milyonlarca insan Turkcell'le hayata bağlanıyor ama ortaklar bir türlü birbirine bağlanamıyor.
Sahi sizce karakoldaki bu kavga nasıl sonuçlanır ?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA