Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Srilankalı Erbilliler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi deyince aklımıza bir "Kandil Dağı" bir de "petrol" geliyor. Saddam'ın devrilmesinin üzerinden neredeyse 10 yıl geçti. Irak'ta özellikle de Erbil'de her şey yerinde mi saydı!.. Hayır.
Barış arayışı ortamı Erbil'i imar ediyor. Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani "En büyük yabancı yatırımcılar Türkler" derken boşuna konuşmuyor.
Kürt Bölgesi'ndeki 1800 yabancı yatırımcının 1020'si Türk.
Irak'la dış ticaretimiz 11 milyar dolar. Bunun 8 milyar doları Kürt Bölgesi'ne ait. Erbil'in gözü kulağı Türkiye'de.
Artık Kürtlerin New York'u İstanbul, Washington'u Ankara. İş yapmak isteyenler risk alıyor. Türk yatırımcı bunu yeterince değerlendiriyor mu?
Büyük sermaye ne yapıyor?

***

Küçük ve orta ölçekli iş yapanlar ülkeye, Erbil'e sadece petrol ve enerji gözüyle bakılmaması gerektiğini öğretti. Büyük sermaye yeni yeni açılan bu yoldan yürüme eğiliminde.
Peki patronlar hangi sektörlere ilgi gösteriyor?
En başta hizmet, yaşam standardını yüksek kılan işler, gıda ve konut gözde. Koç Holding Divan'la, Boyner, Beymen mağazacılıkla çıkarma yaptı. Gelir düzeyi yükselen Erbilliler para harcamaya başladı.
Kürt Bölgesel Yönetimi'nin tepesindeki isim Mesud Barzani, denkleştiremediği bütçeyi, 200 bin peşmergeye ödeyemediği parayı düşünedursun, Erbil'in kadınları kesenin ağzını açtı bile...
Beymen'in sattığı 16 bin dolarlık yemek takımları kapış kapış. Stoklar iki haftada erimiş. Divan Otel'i yapan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil, Koç Holding'in beyaz ve kahverengi eşya bayisi.
Hangi işe elini atsa mübarek altın yakalıyor. Rixos'un sahibi Fettah Tamince, Irak'ın üç büyük grubundan biri olan United Brothers Holding'in Doha'da yaptığı otelin işletmeciliğine talipmiş. Irak Oil'in de sahibi olan grup, Erbil'e Hilton'u getiriyor. Sheraton, Marriot ve dev otel zincirleri bir bir giriş yapıyor. Sahi Erbillilerin en çok gitmeyi istediği Antalyalı otelciler nerede?
***

Karadenizli Laz müteahhitlerle MHP'lilerin yaptığı konutlar parmak ısırtıyor. Bozkurt olmuş bozkürt! Türkler, yaptıkları konutlarda sembol isimler kullanıyor. "İtalyan, New York, Fransız Evleri" 800 ile 1 milyon dolara satılıyor. Bu kadar çabalayıp yırtınırken siyaseti göz önünde bulundurup Türk-
Kürt çekişmesine asla izin vermemişler.
Buna karşılık yöre halkı "Made in Turkey" markasına hayran. Hatta "Bu Batı malı, bu İran malı, bu da malın hası, Türk malı" diye hayranlıklarını tescil ediyorlar.
Erbilli kadınlar evde çalışmayı kesti, sokaklara çıktı. Evlerde Srilankalı, Pakistanlı, Nepalli hizmetçileri var. Erbil, Kandil başta olmak üzere Mahmur Kampı'ndan gelenlerin elini kolunu sallayarak gezdiği bir şehir değil. Dağdan inenlere vatandaşlık verilmiyor.
Özel kırmızı çizgileri olan kimlik kartlarıyla yaşıyorlar. Her yer şantiye gibi. Şimdi sıra çöl kumunu kesmekte. Çöl ağaçları dikilecek.
Erbil çölü ağaç tarlasına dönüşecek. Bu düşü Muşlu Hamido gerçekleştiriyor.
Musul, Kerkük, Erbil hattı sadece bir Kürt hattı değil.
Zaten o bölgede Türk-Kürt bir tarafta,
Arap diğer tarafta.
Tıpkı Türkiye'deki gibi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA