Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yasasız Antalya'nın EXPO macerası

Sizce, ip gibi dizilmiş bu insanlar oluk oluk nereye akıyor? Londra Olimpiyatları desek, henüz başlamadı! Avrupa Futbol Şampiyonası üç gün sonra başlıyor. Guinness rekoru kırmayı denemiyorlarsa demek ki bir bildikleri var! Günde 30 bin kişi 25 euro ödeyip resesyondaki Hollanda'nın Venlo kentinde başlayan Floriade Botanik Expo'sunu görmeye gidiyor.
Ortada ne itiş kakış var ne bağıran çağıran ne de yolunu şaşıran... 600 dönüm arazi, görülecek pek çok bölümle dolu. Kriz yüzünden Hollandalılar, Venlo Dünya Expo'sunun bütçesini zar zor denkleştirmiş.
Venlo, Hollanda'nın geri kalmış bölgelerinden biri.
EXPO'ları bölgesel kalkınma programı olarak gören Hollandalılar, sık sık bu işe ev sahipliği yapıyor.

***

Sekiz yıl önce yasası çıkan, 300 milyon euro harcanan, 42 ülkenin katıldığı Venlo Floriade, 6 ay açık kalacak. 2,5 milyon ziyaretçi bekleniyor. İlk planlama 15 yıl önce yapılmış. İki otoban ve tren yolu tamamlanmış. 2040'a kadar yatırım planlaması hazır. EXPO'nun özü, işin öncesinde ve sonrasında sıkı planlama yapmak. Bizim bilmediğimiz bu!
Türk günü nedeniyle Venlo'daydım. Türk Pavyonu iddialı. Antalya evi kurulmuş. Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, tanıtım amacıyla Antalya evinin kalıcı olmasını talep etmişler.
Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Venlo dahil, geçen ve gelecekteki tüm organizasyonlar için Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan 1 milyon 400 bin lira fon kullandık" diyor. Bağdatlıoğlu aynı zamanda Antalya 2016 EXPO'sunun da koordinatörü. "Çocuk ve çiçek" temalı Antalya 2016 EXPO'su için büyük sınav verecek. 1100 dönümlük bahçeye 200 milyon dolar harcanacak.
***

Hakkını teslim edelim. Bugüne kadar Antalya Valiliği'nin çıkardığı yönetmelikle işler yürüdü. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Tarım ile Turizm İl Müdürlüğü'nden oluşan yedi kişilik icra kurulu, kendi imkânlarıyla dört yılda 300 bin lira harcadı.
Sessiz sedasız iyi iş başardılar.
Sağ olsunlar, sayelerinde tarihimizde ilk kez bir dünya EXPO'suna ev sahipliği yapacağız.
Dünya Kupası ve olimpiyatlardan sonra dünyanın üçüncü büyük organizasyonu EXPO'lar! Antalya tek yürek olmuş. Acaba Ankara farkında mı? Türkiye'de hangi iş olursa olsun, Ankara'ya geldi mi, kilitleniyor! EXPO da bundan nasibini aldı. Ortada ne yasa var, ne yönetim kurulu.
Yasa çıkmadığı için bütçe de yok.
Olacak iş mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA