Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sorunlu illerde işsizlik niye düşer!

Ekonomide işler kötü gitmiyor. Makul ölçülerde yavaşladık. Kamu açığımız düşük.
Bankalarımız iyi durumda. Gemiyi yüzdürüyoruz.
Şimdilik kayalıklara çarpma riski görünmüyor. Oysa komşularımızın derdi başından aşkın. Batıdakiler ekonomik, doğudakiler güvenlik kriziyle boğuşuyor.
Çok değil, 10 yıl önce "Aman batmayalım" diyorduk. Çok şükür o günleri atlattık. Ama Suriye ve Yunanistan'dan iyi olmak da bizi sevindirmemeli. G. Kore olmalıyız tezini ajandamıza yerleştirmeliyiz.
Buna rağmen şu an lig atlayan bir ülke performansı da gösteremiyoruz!..
Ekonomimiz katma değer üretemiyor. İhracatımız nette düşük, yapısı kırılgan, pazarlamayı öğrenemedik. Müşteri bizden mal alıyor.
Teslimatçı gibi çalışıyoruz.
Son yıllarda ihracatın yapısal sorunlarına çözüm aramayan Türkiye İhracatçılar Meclisi AB pazarı yüzde 40 daralınca, birliklere mektup yazıp "çözüm ne?" diye görüş istemiş.
Herkes "Eylülde faizler inecek" diye seviniyor.
Faiz politikası konjonktürel bir olay. Net ihracattan bağımsız bir karar. Türk iş insanı bunu bir türlü kavrayamıyor.

***

İşsizlik farklı mı?
Paçal rakam yüzde 8.2 diye havalara uçtuk.
İl bazında işsizliğe bakmaya gerek duymuyoruz.
Kadın, genç, tarım istihdamı, ümidi kırıklar ne durumda? Veriler bize lüzumsuz geliyor. Toplam rakam denizi gösterir, altını değil...
6 Kasım'da seçime gidecek ABD'de de işsizlik oranı yüzde 8. ABD halkı ayakta. "Obama müthiş başarısız" diye bas bas bağırıyorlar, başkan kara kara düşünüyor.
İki ülke arasındaki farka bakar mısınız?
Yarı kamusal nitelikli meslek birliği TOBB işsizliğe çözüm arıyor! Türkiye İş Kurumu ile birlikte meslek kurslarında 1 milyon kişiyi eğitiyor.
Sahi bugüne kadar kaç kişi eğitildi?.. Devlet eğitilenlerin cebine para da koyuyor. Bu yöntem işsizlik derdine derman olur mu? TOBB niye iller bazında sıkı bir işsizlik çalışması yapmaz?
***

Sorunlu illerimizde ise işsizlik azalıyor.
Diyarbakır'da 2008'de yüzde 15.7 olan işsizlik geçen yıl yüzde 13.5'e düştü; Mardin, Ş.Urfa ve Batman'da da düşüyor. Göç yüzünden çalışabilir nüfusun azalması, işgücüne katılımın düşmüş olması tek başına durumu açıklamıyor.
Sanayi ve hizmetin esamisinin okunmadığı illerde işsizliğin dört yıldır düşmesinin alt bileşenleri merak edilmez mi?
Bu illere sanayi gitti de haberimiz mi yok?
Diyarbakır'dan Irak Kürt Bölgesi'ne yapılan ihracat süper bir istihdam mı yarattı? Her ilde bir üniversite var, niye bir çalışma ekonomisti bunu araştırmaz!!!
Bu çalışmayı yapsa yapsa, bağımsız, bağlantısız, 42 yıl önce Türkiye Personel Yönetim Derneği olarak kurulan, 12 Eylül darbesinde bile kapanmayan, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) yapar. Türkiye'de insan yönetimi en fark yaratacak iş olmasına rağmen en az kafa yorulan iş. PERYÖN de insana, işe ve aşa vakit ayırıyor!
Bekliyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA